16.02.2023
10dk okuma

Nasıl konut sahibi olunur? İlk kez ev alacaklar için 10 ipucu

Nasıl konut sahibi olunur? İlk kez ev alacaklar için 10 ipucu
Sevdiklerimizle beraber huzurla yaşamayı arzuladığımız, kendimize ait bir ev en renkli hayallerimizin arasında… Bugünün yaşam şartları, bizi isteklerimiz konusunda eskisinden daha gerçekçi olmaya teşvik ederken düşlerimizdeki eve sahip olmanın da cüzdanımıza dost yepyeni ve yaratıcı yöntemlerinin geliştirilmesine ilham oluyor.
Peki nasıl ev sahibi olunur? Bu yazıda, ilk kez ev sahibi olacaklar için karar verme anından satın alma aşamasına kadar, ev alma sürecinin tüm adımlarında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını anlattık.
Siz de hayatınızın “nasıl ev sahibi olabilirim?” sorusunu sorduğunuz evresindeyseniz rehber niteliğindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Keyifli okumalar!
İlk kez ev sahibi olmak isteyen anne ve baba, kız çocuklarının başında temsili bir çatı tutuyor

Eve giden yol: Ev almadan önce nasıl bir hazırlık yapılmalı?

Bir ev satın almak, ilk kez konut sahibi olacaklar için iyi bir planlama yapmayı gerektirir. İlk evinizi alırken maliyeti yüksek bir hata yapmamak, yatırımınızdan en iyi sonucu almak ve tüm süreci mümkün olan en hızlı şekilde tamamlamak için henüz hazırlık aşamasındayken faydalanabileceğiniz, hayatınızı kolaylaştıracak birçok ipucu bulunuyor.
Ev satın almanın büyük bir taahhüt olduğu doğru ancak geleneksel yöntemlere alternatif son jenerasyon çözümlerin de sahneye çıkmasıyla, bu kararın eskiye göre çok daha kolay alınabildiği bir gerçek. Bu kararı iyi düşünülmüş bir yol haritasıyla desteklediğiniz müddetçe yola çıkmak için her an hazırsınız demektir. Hazırlık aşamasında ne kadar çok soruyu cevaplar, ne denli konuyu çözüme kavuşturursanız süreç sizin için o kadar pürüzsüz ilerleyecektir.
İhtiyacınızı karşılayacak konut tipini, ne kadar bütçenizin olduğunu, kredibilitenizi, ne kadar ve nasıl finansman sağlayabileceğinizi bu aşamada belirleyebilir; hayalini kurduğunuz mülkü daha ilk adımınızda güvence altına alabilirsiniz.
Ev nasıl mı alınır?
Hayallerinizdeki evi almanın en kolay yolu: RUUF! Hemen kaydolun ve ev sahibi olma yolundaki ilk adımınızı atın.
Hemen Kayıt Ol
İşte emlak piyasasına yeni girenler için ev satın almaya kesin olarak karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gerekenler:

1. Yapılacaklar listesi hazırlayın

Hiçbir detayı atlamadan, belirli bir düzen içinde ilerlemek için bir yapılacaklar listesi hazırlayıp ev alma sürecini daha verimli hale getirebilirsiniz. Örneğin; ev alırken tercih edilmesi gereken cephe, kararınızda rol oynayan bir liste maddesi olabilir. Böylece hem hayatınızın önemli kararlarından birini uygularken dikkatli olursunuz, hem vakitten (belki nakitten de) tasarruf edersiniz, hem de yeni evinizde tam da planladığınız zamanda yaşamaya başlayabilirsiniz.

2. Evinize dair beklentilerinizi saptayın

Evinizin tipi ve bulunduğu mahalle ya da semtin seçiminde, en az bütçeniz kadar ihtiyaçlarınız ve yaşam tarzınız da etkili olacaktır. Uzun vadeli ihtiyaçlarınızı düşünerek evinizle ilgili birçok ayrıntıyı belirleyebilirsiniz.
Evinizin yakın zamanda inşa edilmiş olmasını mı tercih edersiniz yoksa biraz onarım ve yenilemeye ihtiyacı olan bir konutu da seçer misiniz? Tadilat için ekstra bütçe ayırmak sizin için uygun olur mu? Odaların büyüklüğü, banyo ve mutfağın planı veya balkon, teras gibi alanların biçimiyle ilgili kıstaslarınız var mı?
Muhitiniz hangisi olmalı? Şehir merkezi mi, mahalle kültürünü yansıtan bir semt mi? Peki ya evin türü? Güvenlikli bir site mi, bahçeli bir villa mı yoksa ihtiyaçlarınız dahilinde başka bir seçenek mi? Kat mülkiyeti, müstakil bir evden daha ekonomik olacaktır ancak komşularla paylaşılan duvarlar mahremiyetinizi biraz olsun sınırlayabilir. Veya merkezden uzak, yeşillikler içinde bir villa iş yerinizle aranızdaki mesafeyi artırırken şehrin kalbindeki bir ev alışveriş ve sosyal yaşam açısından sizi daha avantajlı bir konuma taşıyabilir. Bununla birlikte tek başınıza veya az fertli çekirdek ailenizle yaşamak için yeterli olacak bir ev, genişletmeyi planladığınız bir aile için küçük kalabilir.
Bu ve benzeri senaryolar üzerinde düşünerek farklı ev seçeneklerinin artı ve eksilerini tartabilirsiniz.
Kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız en uygun semt için araştırma yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bir başka faktör de trafik olabilir. Eviniz için uygun olduğunu düşündüğünüz potansiyel bölgelerde gün içinde vakit geçirerek ve yoğun saatlerde bu bölgeden işe gidip gelmeyi test edebilir, böylece kararınızı daha kolay verebilirsiniz.
Ev almak için detaylı planlama ve hesaplama yapan çift

3. Bütçenizi ve alım gücünüzü hesaplayın

Bu büyük satın alma işlemini kolaylaştırmak için bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri de bütçeniz. İşe borç-gelir oranınızı hesaplayarak başlayabilirsiniz. Borç-gelir oranı, aylık borcunuzu ödemek için kullandığınız aylık brüt gelirinizin yüzdesidir. Bu oran ile borçlanma riskinizi belirleyebilirsiniz.
Her ay neye ne kadar para harcadığınızı biliyor musunuz? Gelirinize, mevcut borçlarınıza ve aylık harcamalarınıza bakınca eviniz için aylık olarak rahatça ayırabileceğiniz, sizi endişelendirmeyecek makul miktar nedir? Bu rakama emlak vergisini ve ev sigortasını da ekleyince ortaya çıkan tutar, mevcut aylık masraflarınızla beraber ne kadar ediyor?
Gelir kaynaklarınızın devamlılığını bozacak ani bir gelişme olursa veya acil bir durum sebebiyle yüklü miktarda para harcamanızı gerekirse, bir süreliğine de olsa yaşam giderlerinizi karşılamaya yetecek kadar tasarrufunuz bulunuyor mu? Bu tasarruf, kolayca erişilebilir, nispeten güvenli bir araçta mı?
Her bir cevapla evinize bir adım daha yaklaşacaksınız.

4. Kredi notunuzu kontrol edin

Finansal sağlığınız ne kadar iyiyse kredi puanınız da o kadar yüksektir. Finansal sağlığı, bir kişinin kendi imkanları dahilinde yaşama, para biriktirme, harcama yapma ve kredi ödeme yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Finansal sağlık seviyeniz, farklı sebeplerle kredi kullandığınızda bu krediyi geri ödeyebileceğinize dair bir güvence sunar. Bu güvencenin göstergesi de kredi puanınızdır.
Kredi puanınız, eviniz için kredi alırken veya ileri vadeli bir borca girerken size avantaj sağlayabilir. Zira potansiyel finansman sağlayıcıları; istihdamınızı ya da farklı gelir kaynaklarınızı ve bu kaynakların istikrarlı ve güvenilir olup olmadığını incelerken bankalar ve diğer finansal kurumlar nezdindeki kredi borç ve limitleriniz üzerinden kredi notunuzu da görmek ister. Kredi notunuz, size sunacakları faiz oranını da etkileyebilir.
Kredi Kayıt Bürosu’nun servisi olan Findeks’ten kredi notunuzu hemen kontrol edebilir, finansal kredibilitenizi anında öğrenebilirsiniz. Böylece kredi notunuz düşükse yükseltmek için, yüksekse bu seviyeyi korumak için yapılacaklar konusunda bilgi edinmeye vaktiniz olur.

5. Kredi notuzunu artırın

Kredi puanınızı iyileştirmek veya korumak için genel olarak kredili ürünleri düzenli ödemeniz gerekir. Bireysel kredi taksitlerinizi ve kredi kartı ekstrelerinizdeki asgari ödeme tutarlarını zamanında ödeyerek ve kredi kartı bakiyenizi mümkün olduğunca düşük tutarak kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.
Kredi puanınızın hesabında kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler de dikkate alınır. Yakın zamanda aldığınız krediler, henüz ödeme performansınız belli olmasa bile risk oranınızı artırabilir. Bununla birlikte notunuzu etkileme oranı göreceli olarak düşüktür. Son olarak, kredi kullanan ve düzenli ödeme tarihçesine sahip olan birinin kredi notu, hiç kredi kullanmamış veya az kullanmış birine göre daha yüksek olabilir.

Çok az kaldı: Konut finansmanı nasıl seçilir?

Konut kredisi hazırlığı aşamasını tamamladığınıza göre sıra eviniz için bir finansman seçmekte. Bu aşamada, bankaların ve finansman şirketlerinin sunduğu mortgage (konut kredisi) seçeneklerini ve faiz ödemeden, taksitle ev sahibi olmayı sağlayan sistemleri inceleyebilirsiniz.
Kredi çekerek ev sahibi olmak istediğinizde peşinat biriktirmiş olmanız gerekiyor. Kredinin getirdiği peşinat zorunluluğu, ev almayı güçleştiren faktörlerin başında geliyor.
HSBC Grubu’nun 2017’de bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırmasına göre Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor. Araştırma sonuçları, konut alımında yaşanan finansal güçlüğün temel sebebinin peşinat problemi olduğunu söylüyor. Ev almayı planlayan bireylerin yüzde 69’u henüz yeterli peşinatı biriktiremediğini; yüzde 34’ü ise beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor.
Peki ev almanın tek yolu kredi çekmek midir? Kira öder gibi nasıl ev sahibi olunur? Peşinatsız, taksitle ev almak, bu taksitleri bütçenize uygun olarak planlamak nasıl mümkün olur? Bu soruları, aşağıdaki maddede ayrıntılarıyla cevaplandırdık.
Hesap makinesi ile bütçe planlaması yapan bir erkek

6. Size en uygun finansman modelini seçin

“Mortgage” İngilizcede uzun dönemli ipotekli konut kredisi anlamına gelir. Amerika ve Avrupa'da konut edinmenin temel yöntemi olan mortgage, 20-30 yıl vadeli kredilerle ev sahibi olmayı sağlar. Türkiye’de 2007 yılında çıkan yasanın ardından kullanılmaya başlanan yöntem ile satın almak istediğiniz evin değerinin yüzde 80'i kadar finansman kullanabilirsiniz. Koşulları bankaya ya da finansman şirketine göre değişen konut kredileri, son dönemde yürürlüğe giren yasalarla yeniden yapılandırmaya da olanak tanıyor.
Fakat bu gayrimenkul finansman sistemi, tüm avantajlı oran ve koşullarına rağmen, bütçemizi aşan ön ödemeler talep edebiliyor. İşte tam da bu noktada devreye yeni nesil çözüm önerisiyle yerli finansal teknoloji şirketi RUUF giriyor.
RUUF, peşinatsız ve mevcut bütçenize uygun aylık ödeme planlarıyla rüyalarınızı süsleyen evin anahtarını size anında veriyor. RUUF, istediğiniz evi sizin için satın alıyor, siz de evinize hemen yerleşip bütçenize göre ödemesini yaparak ona parça parça sahip oluyorsunuz. Kısacası RUUF ile hayalinizdeki evin keyfini bugünden sürmeye başlıyorsunuz.
Konut sahibi olmak isteyenlerin işini kolaylaştıran RUUF, yatırımcılar için de erişilebilir, esnek ve riski dağıtılmış bir yatırım imkanı sunuyor; böylece alıcı ile yatırımcının ortak faydada buluştuğu bir ekosistem görevi görüyor.

7. Konut finansmanı için ön başvurunuzu yapın

Birçok banka ve finansman kuruluşu, kredi hesaplama araçları ile dilediğiniz vadeye uygun olarak taksit tutarınızı hesaplamanızı ve ödeme planınızı netleştirmenizi sağlıyor. Siz de seçtiğiniz finansman sağlayıcılarının web sitelerindeki hesaplama araçları ile kullanmak istediğiniz konut kredisi tutarı, aylık geliriniz ve kredi notunuz gibi temel bilgileri girerek ön başvuruda bulunabilir, hızlıca değerlendirmeye tabi tutabilirsiniz. Başvurunuz olumlu sonuçlandığı takdirde alacağınız ön onay ile ciddi bir alıcı olduğunuzu kanıtlayarak satıcı ya da emlakçının gözünde diğer alıcılara göre avantaj sağlayabilirsiniz.

8. Devlet desteklerini araştırın

Devlet, ilk kez ev sahibi olacaklara konut desteği sağlıyor. Peki devletten konut desteği nasıl alınır?
Devlet destekli geri ödemesiz hibe, devletin belirlediği bankalarda konut hesabı açan vatandaşlara, belirli bir süre birikim yaptıktan sonra veriliyor. Devlet destekli hibenin oranı ise hesabın durumuna göre değişiyor.
İlk defa ev alacaklara verilen devlet desteklerinin koşullarını inceleyerek bu hibeden faydalanmaya uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
İlk kez ev sahibi olacak çift konut finansmanı sözleşmesini imzalama aşamasında

Heyecan dorukta: Evi satın alma aşaması

Yeni ev sahibi olmak için en doğru zaman, ihtiyaçlarınızı karşılayan evi bulduğunuz zamandır. Ödeme konusunu da aklınıza yatan ve içinize sinen bir şekilde planladığınıza göre şimdi evinizi satın almanın tam zamanı!
Tekliflerin çılgınca havada uçtuğu ve evrak işlerinin en yüksek viteste seyredeceği bir zaman dilimine giriyorsunuz. Şimdi bu süreçte sizi nelerin beklediğine ve nasıl ilerlemeniz gerektiğine bakalım.

9. Ev avına başlayın

Piyasada tam size göre bir ev mutlaka vardır. Bu evi bulmak için mevcut tüm seçeneklerden yararlanın. Gayrimenkul platformlarının her dakika yenilenen online satılık ev ilanlarını incelemekle kalmayın, ilginizi çeken mahallelerde dolaşarak camında “satılık” yazan dairelere de bakın.
İyi bir fırsatın kimden nasıl geleceğini asla bilemezsiniz, bu yüzden bir ev aradığınızı yalnızca ailenizle değil dostlarınızla ve iş arkadaşlarınızla da paylaşın.

10. Profesyonellerden destek alın

Bu aşamada iyi referansları olan bir emlakçı veya gayrimenkul firmasıyla anlaşabilir ve onların portföyünden faydalanabilirsiniz. Sizin adınıza piyasayı araştıran, önceliklerinize, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun seçeneklerle kapınızı çalan ve tüm süreçte size rehberlik eden bir ekip işinizi kolaylaştıracaktır.
Eğer peşinat ödemeden ev sahibi olmak isterseniz RUUF’a gelerek bütçenize uygun aylık ödeme kolaylığı ile peşinatınız birikirken almak istediğiniz eve hemen taşınıp hemen içinde yaşamaya başlayabilirsiniz.

RUUF ile ev sahibi olun

Kendinizi ev alma süreci öncesinde ne kadar çok bilgiyle donatırsanız istediğiniz eve dilediğiniz şartlarda sahip olma olasılığınız da o kadar yükselecektir. Ev alma sürecini tamamladığınızda hem kıymetli bir yatırıma hem de hayatınızdaki önemli bir kararı başarıyla uygulamanın getirdiği özgüvene sahip olacaksınız.
RUUF ile sahip olmak istediğiniz eve; konut kredisi ile ulaşamıyorsanız, krediye ulaşacak peşinatınız yoksa, veya kredi taksitlerini karşılayacak aylık geliriniz yoksa; peşinat ödemek zorunda kalmadan, hemen içinde yaşamaya başlayarak ve 15 yıla kadar vade yapma imkanıyla sahip olmaya başlayabilirsiniz. RUUF ile birikimsiz ev sahipliği de mümkün.
Üstelik sürecin başından sonuna dek hep yanınızdayız.
RUUF’a seçtiğiniz bir ev için, şu anda oturduğunuz ev için ya da sahibi olduğunuz ancak değiştirmek istediğiniz eviniz için başvurabilirsiniz. Düşük kredi limitlerine ve yüklü borç ödemelerine elveda diyerek RUUF’a gelin, hayallerinizin daima bir adım ilerisinde olun.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.