10.01.2023
4dk okuma

Konut Kredisi Başvuru Hazırlığı: Mortgage'a nasıl hazırlanırız?

Konut Kredisi Başvuru Hazırlığı: Mortgage'a nasıl hazırlanırız?
İpotekli konut kredisi olan Mortgage için sizi nasıl bir hazırlık süreci bekliyor? Ev alma seçenekleri arasında popüler bir seçim olarak görülen Mortgage hakkında neleri bilmek gerekiyor? Gelin bu süreci hep birlikte daha detaylı inceleyelim.

Ne kadar konut kredisi kullanabileceğinizi hesaplayın

Konut kredisi hesaplama araçlarından faydalanarak ne kadar konut kredisi kullanabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca bankaların kredi seçeneklerini rahatça karşılaştırabilirsiniz. Buna göre size en uygun kredi seçeneğini sunan banka ile bir görüşme sağlayabilir ve ödeme seçeneklerinizi planlayabilirsiniz.
Konut kredisinde ödeme planı 4 şekilde karşınıza çıkar. Artan, azalan, sabit ve kişiye özel taksit tutarları ile oluşturulabilir. Ödeme planına karar verirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; bankanın bütçenize uygun ödeme planları sunmasıdır.

Kredi veren kuruluşun borç verme koşullarını araştırın

Her bankanın kredi seçeneklerinde farklılıklar olabiliyor. Bu nedenle kredi çekeceğiniz bankanın kredi prosedürlerini mutlaka dikkatli bir şekilde okuyunuz. Çünkü erken ödeme indirimi olabildiği gibi krediyi erken kapatma cezası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Herhangi aksi bir durum ile karşılaşmamak için kredi sözleşmesinin içeriğini anladığınızdan emin olun.
Mortgage masraflarını 10 ana başlık altında düşünebilirsiniz:
  • Alım ve satım masrafları
  • Ekspertiz ücreti
  • Banka kredi kullandırma ücreti
  • Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)
  • Hayat sigortası
  • Faiz
  • Diğer: Başvuru ücreti, dosya parası, işlem ücreti ve avukat masrafı
  • DASK (Doğal Afet Sigortası)
  • Taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar
  • Konut Sigortası
Mortgage başvurusu hazırlığı sürecinde araştırma aşamasında olan bir çift

Kredi notunuzu kontrol edin

Bankalardaki finansal işlemlerinizin karşılığı olan bir puanlama şeklidir. Kredi kartı ödemelerinizi ya da kredi ödemenizi düzenli yapıp yapmadığınız durumlarda kredi notunuz da değişiklikler olabilir. Bu nedenle ödemelerinizi aksatmamanız büyük bir önem teşkil eder. Kredi kullanmaya karar vermeden önce kredi notunuzu öğrenmek nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda öngörü sahibi olmanızı sağlar.

Mevcut kredi limitlerinizi iyi yönettiğinizden emin olun

Mortgage kredisine başvurmadan önce kredi kartı harcamalarınız veya hali hazırda kredileriniz varsa onların ödemeleri ne durumda? Finansal sağlığınız yeni bir krediyi kaldırabilir mi? Eksi hesaptan faydalanıyor musunuz?Faydalanıyorsanız da ödemeleriniz konusunda hassas davranmaya özen gösteriniz. Her zaman mevcut limitlerinizi tavsiye edilen oranda tutun. Yüksek limit artırımında bulunmayın. Ev alma sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken durum; finansal sağlığınızı en iyi noktada tutmak. Bu durumu kesinlikle göz ardı etmeyin.

Kullanmadığınız banka hesaplarınızı kapatın

Kullanmadığınız banka hesaplarını kapatmak sizi ilerde oluşabilecek işletim ücreti sorunlarından kurtarır. Hesabınızda para yokken bir sorun teşkil etmezken aralıklı olarak bir para girişi olduğunda hesabınızdan farkında olmadan işletim ücreti kesilebilir. Bu nedenle banka şubenize giderek hesabınızı kapatabileceğiniz gibi internet üzerinden de hesabınızı kapatabilirsiniz.

Tüm fatura ve kredi borçlarınızı zamanında ödeyin

Kredi notunuzu yüksek tutabilmek için tüm fatura ve kredi borçlarınızı zamanında ödemeye özen gösterin. Konut kredisinden önce çok dikkat etmeniz gereken bir durum.

Konut kredisinden kısa bir süre önce başka bir krediye başvurmayın

Konut kredisine başvurmadan hemen önce başka bir krediye başvurmayın. Çünkü halihazırda bir krediniz olduğunda ödemelerinizin yüksek olduğu düşünülerek yeni bir kredi alma ihtimaliniz düşebilir. Ancak krediye istinaden ipotek gösterebileceğiniz mallarınız varsa süreç içerisinde herhangi bir sorun da yaşamayabilirsiniz. Tüm bu durumlar ödemelerinizi düzenli yapıp yapmadığınız ile ilgili olduğu gibi bankanın prosedürlerine göre de değişiklik gösterebilir.
Mortgage başvuru öncesinde harcamalarını ve bütçesini hesaplayan bir kadın

Başvuru öncesi harcamalarınıza dikkat edin

Kredi çekmek için kredi notunuza bakıldığını ve finansal sağlığınızın önemli olduğunu vurgulamıştık. Bu nedenle kredi başvurusu öncesi tüm ödemelerin düzenli bir şekilde ilerlemesi çok önemli. Başvuru öncesi ekstra özen göstererek kredi çıkma olasılığını daha üst noktaya çekebilirsiniz.

Başvuru için gerekli tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde hazır edin

Kredi çekmeyi düşündüğünüz banka ile görüştüğünüzde sizden temin edilmesi gereken evraklar bulunuyor. Başvuru sürecinin hızlı ilerlemesi için tüm evraklarınızı eksiksiz bir şekilde hazırladığınızdan emin olun. Bankaların kredi evraklarında bazı farklılıklar olsa da genel olarak istenen belgeler hangileri onları da belirtmeden geçmeyelim.
Kişisel Belgeler
  • Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, Ehliyet veya Pasaport)
  • İkametgah
  • Maaş Bordrosu veya Vergi Levhası
Konut İçin İstenen Belgeler
  • Kat İrtifakı Tapusu ve Yapı Kullanım İzin Belgesi ya da
  • Kat İrtifaki Tapusu ve İnşaat Ruhsatının Fotokopileri
  • Kat Mülkiyeti Tapusu

Krediniz için gerekeli peşinat hazır değil mi?

Sorun yok! RUUF peşinatınızı biriktirene kadar sizin yanınızda. Almayı planladığınız evi RUUF ile alın, parça parça sahip olurken kredi aşamasında ihtiyacınız olacak peşinatınızı biriktirin. Prosedürlere boğulmadan peşinatsız ev almak ve RUUF’un size özel ödeme kolaylığından faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.