10.01.2023
6dk okuma

Ev Alırken Hangi Cephe Tercih Edilmeli?

Ev Alırken Hangi Cephe Tercih Edilmeli?
Ev satın alma esnasında konutun cephe yönü dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Yaşadığınız bölgenin iklimine göre seçeceğiniz konutun cephe bakımından avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Ev alırken cephe tercihi konusunda ihtiyacınız olan tüm bilgilere detaylı şekilde yer vereceğiz.
Bir ev ne kadar güzel olursa olsun yaşanılan bölgeye göre cephe tercihi yapılmamışsa konfor ve yaşam tarzını etkiler, daha çok enerji maliyetine yol açabilir. Bununla birlikte, bir mülk için en iyi ana yönü seçmek, kısmen bir tercih meselesidir. Çünkü her cephenin kendi içinde artıları ve eksileri bulunmaktadır.

Ev hangi yöne bakmalı?

Yaşadığınız bölgenin iklim koşulları ve kişisel tercihleriniz bu konuda belirleyici bir rol oynar. Mimarlar, doğal aydınlatmayı en üst düzeye çıkarmak için tasarım yaparlar ve başlangıç noktasını kuzey olarak alırlar. Güneş ışığından maksimum oranda faydalanmaya özen gösterirler. Ancak bu durum tasarım stratejisine veya eksikliğine bağlı olarak bir yaşam alanını iyileştirebilir veya zayıflatabilir.
Evin hangi yöne bakması gerektiği aslında bir dengeleme eylemidir; öncelikler listesindeki tüm alanlar en iyi doğal koşullardan yararlanamaz. İdeal olmayan konumlardaki odaların, optimum kullanım koşulunu elde etmesine yardımcı olacak mimari çözümler benimsenir.

Bir evin cephesi nasıl anlaşılır?

Evinizin ön cephesinde Güneş sağdan doğuyor ve soldan batıyorsa eviniz kuzey cephelidir. Tam tersi ise güney cephelidir. Örneğin; eve bakmaya gittiğiniz saatte Güneş’in yönüne bakarak evin cephesini anlayabilirsiniz. Eğer gittiğiniz saat aralığında evin cephesinden tam emin olamadıysanız ertesi gün farklı bir saatte gidip eve bakabilirsiniz. Ya da bir pusula aracılığıyla çok kolay doğru bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Elinde anahtar tutan bir kadın, güneş alan cephedeki yeni ev sahipliğini temsil ediyor

Hangi cepheler güneş alır?

Güney cephe en çok güneşi alabileceğiniz cephe iken kuzey ise tam tersidir. Batı ve doğu cepheleri ise aynı oranda güneş alır. --Güney cephe, gün boyunca evin güneş ışığı almasını sağlar**. Doğal aydınlatmanın evin genel havasında, mevsime bağlı olarak yararlı bir rol oynamasını sağlar.
Kışın soğuk bölgeler için güney cephe bir evde oturmak oldukça avantajlıdır. Isıtma giderlerini minimuma düşürmenizi sağlar. Daha fazla doğal ışığa sahip olduğunuz için evin ambiyansını yükseltir. Aydınlatma masraflarını azaltır. Yaz aylarında ise güneye bakan geniş pencereleriniz varsa iç mekanınızı bir fırına çevirir. Yaz aylarındaki enerji verimsizliği, kışın yapılan tasarrufları dengeler. Güneybatı ve güneydoğuya bakan evler de hemen hemen aynı sıkıntıyı yaşar.

Hangi cepheler güneş almaz?

Kuzey ve kuzeydoğu cepheli evler güneşi yok denecek kadar az alır.
Kuzey ve Kuzeydoğu Cephelerinin Dezavantajları
  • Soğuk iklimlerde kötü bir seçimdir. Çünkü kış aylarında yüksek enerji tüketimine yol açar.
  • Doğal aydınlatma evin ön cephesinde arka cepheye göre daha azdır.
Bu cepheler ancak kış mevsiminin rahat geçtiği bölgelerde tercih edilmelidir. Ev seçiminde en önemli kriterlerden biri olduğu için ekstra özen göstermekte fayda var.

Yaz aylarında avantajlı olan cepheler

Kuzey cephe evin en avantajlı olduğu mevsim yaz mevsimidir. Yazların sıcak geçtiği bir yerde yaşıyorsanız sizin için çok avantajlı olur. Evin ön tarafındaki ana yatak odası ve oturma odası için yaz aylarında evi soğutmak için enerji taleplerini azaltarak elektrik faturalarını düşürür. Yaz güneşinden gelen aşırı sıcaktan korunmanızı sağlar.
Güney cephede olduğu gibi yaz aylarında balkonunuzda tente ihtiyacınız olmaz. Aksine yazları serin olan bir bölgede yaşıyorsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü ısınmak için enerji kaynaklarından faydalanmanız gerekir. Bu da size ekstra maliyetlere neden olur.

Kış aylarında avantajlı olan cepheler

Tüm bölgeler için kış aylarının en avantajlı olan cephesi kesinlikle güney cephedir. Isınma konusunda maliyet açısından çok zorlanmazsınız.

Doğu Cepheye Bakan Evler

Kuzeye ve güneye bakan evler, belirli iklimlerde enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmada en iyisi olma eğilimindedir. Doğuya veya batıya bakan bir ev, yaşam tarzına uygunluk için mükemmel olabilir.
Bir evin ana yönü, hane sakinlerinin refahı üzerinde beklenenden daha büyük bir etkiye sahiptir.
Doğuya bakan konutlarda dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Doğu Cephesinin Avantajları
  • Sabah insanları için idealdir. Gün doğumuna göre konumlanmıştır. Güneş ışığının şafakla birlikte evi doldurmaya başladığı anlamına gelir.
  • Arka bahçe veya balkonunuz varsa yazın sabahları gölge olur. Gün batımının yumuşak, sıcak parıltısı, dışarıda keyifli bir akşam geçirmenizi kolaylaştırır.
  • Kış aylarında güneş ısısını yakalamak için ikinci en iyi cephedir.
Doğu Cephesinin Dezavantajları
  • Kuzeye veya güneye bakan evlerle karşılaştırıldığında ortalamanın altında enerji verimliliği sağlar.
  • Sabahın erken saatlerinde pencereden yansıyan güneş ışığı rahatsız edici olabilir.
Batı Cepheye Bakan Evler
Akşam güneş ışığı, doğuya göre genellikle daha sıcak ve daha az serttir.
Batı Cephesinin Avantajları
  • Günün ilerleyen saatlerinde en iyi doğal aydınlatmaya sahiptir. Bu sayede bahçe veya balkonunuzda aile ve arkadaşlarınız ile gün batımını izleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Uyumayı sevenler için idealdir. Sabahları rahatsız edici bir güneş ışığına maruz kalmazsınız.
Batı Cephesinin Dezvantajları
  • Herhangi bir iklimde enerji verimliliğinde üstün değildir.
  • Doğal ışıktan yoksundur. Akşam saatleri dışında iç mekân genellikle karanlıktır.

Şehir ve bölgeye göre cephe seçimi

Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız güney cephe sizin için kesinlikle çok büyük bir avantaj ancak daha ılıman bir yerde yaşıyorsanız diğer cephelerdeki evleri de değerlendirebilirsiniz.
Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde kışların daha sert geçtiğini düşünürsek kuzey cephe en son seçeneğiniz olmalı. Kuzey cephe evlerde ana kullanım alanları; salon, oturma ve yatak odaları kuzeye göre konumlandırılır. Güney, doğu ve batı cephe üçü bir arada olan ev sizin için en ideali olur.
Birçok kişi için ev almak en büyük yatırımdır. Hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için doğru mülkü ararken kaçınabileceğiniz hatalar vardır. Aşağıdaki durumlarda ideal evi ararken bu hatalardan kaçınabilirsiniz:
  • Mülkü doğru zamanda ziyaret edin. İşten sonra akşam saatlerinde daha uygundur. 10-11 arası veya öğleden sonra 2-3 gibi ziyaret etmek kötü bir seçimdir.
  • Güneşin konumunu bir pusulayla kontrol edin. Güneşin yönü sizin için önemli bir konudur. Odaları gezmeden önce kendinizi Güneş’e ve günün saatine göre yönlendirin.
  • Kuzeyin nerede olduğunu belirleyin. Sadece mimari planlara güvenmeyin. Orada başlangıç noktası kuzey olarak alınır.
  • Önemli odalarınızın en uygun yerlerde olup olmadığına karar verin. Ana yatak odası ve oturma odası, ortam sıcaklığına göre doğru cepheyi bulmak için genellikle en önemli olanlardır. Evdeki ideal cephelere göre konumlandırılmış olmaları gerekir.
  • Favori dış mekân noktalarınızı kontrol edin. Avlu, balkon ve veranda listenin başında yer almalıdır. Konfor sizin için ne kadar önemli bunun üzerine düşünmekte fayda var.
  • Cam pencere kullanımlarına bakınız. Çift camlı pencereler, ısı kazancını ve ısı kaybını yalıtan ve önemli ölçüde azaltan bir hava boşluğu içerir. Low-E cam (düşük U değeri; tipik olarak 0,25'in altında) UV ışınlarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Not alın, gözden geçirin ve satıcıya başka bir gün geri bildirimde bulunun. Gözden geçirme karar vermeden önce tüm koşulları değerlendirdiğinizden emin olmak için kıymetlidir.

Sonuç

Hayalinizdeki ideal evi bulmanız için bu yazımızda en çok merak edilen ev alırken cephe seçimi konusuna değindik. Tüm cephelerin avantaj ve dezavantajlarını bir arada inceledik. Binanın konumu, yaşanılan şehrin iklim koşulları, bütçe ve tercihlerinize göre değişkenlik gösteren bir durum olduğunun da altını çizdik.
Aradığınız özellikte tercihlerinize uygun cepheye sahip evi bulduysanız ve ödeme koşulları için bir alternatif arayışındaysanız bizim ile iletişime geçebilirsiniz. Ya da aradığınız özellikleri, ihtiyaçlarınızı ve istediğiniz cepheyi bize belirtin, sizin için en iyi evi bulalım. RUUF’un ayrıcalıklı dünyasından faydalanmak için bizi arayın.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.