10.01.2023
4dk okuma

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bir ev almanın önemi nesiller boyu aktarılır. "Başını sokacak bir evin olsun" öğütleri ile büyürüz. Yetişkin yaşa geldiğimizde evden ayrılmak, kendi hayatımızın kontrolünü ele alma fikriyle motive oluruz ancak bu evi nerede alacağız, ne zaman ve nasıl alacağız nelere dikkat etmemiz gerekiyor önemli sorulardır. Ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızda tüm sorulara yanıt aradık.

Ev Seçimi Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev seçimi yaparken sorulacak o kadar çok soru var ki, tecrübesiz olanlar için işin içinden çıkılması zor olabilir. Sizler için birkaç madde sıralayarak süreci kolaylaştırmak istedik.
  • Bütçe: Tüm Süreci Etkileyecek İlk Madde
Ne yazık ki ekonomi hepimiz için can sıkıcı ilerliyor. RUUF bu noktada çok önemli bir değer üretiyor olsa da sizlerin ev almadan önce tahammül edebileceğiniz borç yükünü yada toplamda harcayacağınız bütçeyi iyi tespit etmeniz önemli. Sosyal hayatınıza ve iş hayatınıza yakınlık, deprem bölgesi, yapı sağlamlığı, ileride değerlenmesi ihtimaline karşı şehrin aksı gibi tüm bu maddeleri belirleyen baş parametre bütçedir.
  • Bölge Demografisi: Kimler yaşıyor?
Sosyal hayat ve iş hayatına yakınlık dışında bir de konutun bulunduğu yerin demografisi çok önemli çünkü herkes gibi siz de huzurlu yaşamak istiyorsunuz. Asayişi bozuk bir lokasyonda kimse yaşamak istemez.
  • Afet Riski
Deprem riskini mutlaka sorgulatmalısınız. Zemin Etüt Raporları ve yönetmelik uygunluk raporunu mutlaka görmeniz gerekiyor. Bir de elbette evi de mutlaka görmelisiniz. Bu noktada yapımcı firmayı da incelemeniz faydalı olacaktır.
  • Krediye Uygunluk
Evin krediye uygunluk şartını araştırmanız önemli. Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek için satın alacağınız konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifaki tapusunun bulunması gerekir. Kredi miktarınız, gelir seviyenize ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenmektedir. Yani evin değerinin fazla olması durumunda yeterli kredi çıkmayabilir.
  • Satışa Engel Durumlar
Satışa engel herhangi bir durumun olup olmadığını anlamak gerekiyor. Tapu sicil müdürlüğüne giderek tapu kayıtlarını, satışa engel bir durum olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Haciz, ipotek, irtifak hakkı gibi konular engel oluşturabilir. Ayrıca imar durumunu da araştırmanız önemlidir. İnşaat ruhsatı, gayrimenkulun son imar durumu gibi...
  • Sıfır Ev Alırken Dikkat Edilecekler
Yapımcı firmanın geçmişini incelemeniz bu noktada çok önemli. Daha önce projeleri var mı, buradaki projeleri kullananlar mutlu mu kısaca alacağınız evin arkasında nasıl bir marka değeri var bilmek önemli.
  • Evin Cephesi
Evin ışık görmesi kadar önemli bir şey yok. Işık girmeyen eve hastalık girer derler. Evinizin hangi yöne baktığı ne kadar güneş aldığı yani toplamda dairenin pozisyonu önemlidir.
  • Konutun Gerçek Değeri
İster oturacak olun, ister yatırım olarak düşünüyor olun ev alırken bir pazarlık sürecine girersiniz. Bütçenize uygun bir konut bulduğunuzda, pazarlık gücünüz de iyiyse karlı bir ticaret yapma şansınız artar. Bölgenin gelişimi, kira süreler ve kiracıların niteliği, mevcuttaki kira değeri (amortisman için önemlidir) gibi konular çok kıymetlidir. Özellikle ulaşım kolaylığı ve o konut projesinin çevresine etkisini de göz önünde tutmanız önemli.
Ev krokisi üzerinde duran, ev anahtarları
  • Aracılar
Gayrimenkul danışmanları satış süreçlerinde hizmet bedeli talep edeceklerdir. Evin sahibinden satın almak avantajınıza olabilir ancak bu durum dez avantaj da yaratabilir kendi bilgi seviyeniz ve hayat koşulunuza göre dikkat edilmesi gerekiyor.

Konut Kredisi Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tüm bankaların şartlarını iyi incelemeli en faydalı olanı bulmalıyız. Bu noktada RUUF'un hizmetlerini de incelemenizi öneririz.
  • Ödeme planı mutlaka kendi bütçenize göre olmalı. Yani aslında faiz ve diğer maliyetler dışında aylık yansıyan da önemlidir.
  • Gelir belgesi beyanı kredi alırken önemlidir.

Tapu İşlemleri Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Gerekli evraklarınızın tam ve eksiksiz olması önemlidir. Tapu randevusu alma adımlarını öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Konut alırken aldığınız değer üzerinden tapuya bildirim yapmanız faydanıza olacaktır.
  • Tapu harcının nasıl paylaşılacağını görüşmeniz, alım sırasında işlemleri kolay sürdürmenizi sağlayacaktır.
Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken konuları sizler için detaylıca incelemeye çalıştık. Banka kredileri ve çeşitli finansal ürünler isteklerinizi karşılamıyorsa RUUF'u mutlaka inceleyin.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.