10.07.2024
4dk okuma

Konut kredisi neden az çıkar? RUUF ile istediğiniz evi nasıl alırsınız?

Konut kredisi neden az çıkar? RUUF ile istediğiniz evi nasıl alırsınız?
Konut kredisi, ev almayı düşünen kişilerin başvurduğu ilk seçeneklerden biridir. Ancak konut kredileri evin ekspertiz değerine göre verilmektedir. Eksper, bölgede yaptığı araştırmalar sonucunda emsal karşılaştırma, kira geliri kapitalizasyonu gibi değerleme yöntemlerini kullanarak taşınmaza piyasa değeri takdir etmektedir. Bu nedenle satış ve ekspertiz değeri arasında kabul edilebilir fiyat farklılıklarıyla karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda konut krediniz az çıkar.
BDDK’nın 2022 yeni konut kredisi düzenlemesine göre konut kredisini evin ekspertiz değerinin en fazla %90'ınına kadar kullanabilirsiniz. RUUF’un sisteminde ise peşinat derdiniz olmadan size en uygun ödeme seçenekleriyle ev sahibi olabilirsiniz. Konut kredisi kullanmak istediğinizde; kredi faiz oranlarını, kredi peşinatı ve notunuzu bilmeniz ekspertiz raporu sonucunda çekebileceğiniz kredi miktarını öngörebilmenizi kolaylaştırır. Peki, RUUF ile istediğiniz evi alabilir misiniz?
Bir eve az kredi çıkma durumu genel olarak aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
  • Ekspertiz raporu ve evin durumu
  • Kredi faiz oranları ve ödeme gücü
  • Kredi notu
  • Kredi peşinatı
Konut krediniz az mı çıkıyor?
Konut kredisi almakta zorlanıyor musunuz? RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile hayalinizdeki eve sahip olun, hemen oturmaya başlayın.
Hemen Ev Sahibi Ol

Ekspertiz raporu ve evin durumu

Satın almak istediğiniz konutun piyasa değerinin belirlenmesi için en önemli kriter ekspertiz raporunun düzenlenmesidir.
Konut ekspertiz raporunda dikkat edilen başlıklar:
  • Binanın Yaşı
  • İmar durumu
  • Fiziki özellikleri
  • Tapu türü
  • Kat sayısı
  • Bölgedeki emlak piyasasını etkilemekte olan yatırımlar (metro, hastane, yol vb.)
Eksper, bu başlıklar altında incelemesini yaptıktan sonra evin durumu ve bulunduğu semte göre bir rayiç bedel belirler. Bu bedel de konut kredisinin belirlenmesini sağlar. Hangi durumlarda ekspertiz raporu kredinin daha az çıkmasına neden olur? Konu hakkında merak ettiklerinize diğer blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Evde gayrimenkul değerleme formu dolduran bir kişinin yakın çekim fotoğrafı

Kredi faiz oranları ve ödeme gücünüz

Kredilerde en belirleyici faktör ödeme gücünüzdür. Buna bağlı olarak başvurduğunuz konut krediniz ya istediğiniz miktarda ya da daha düşük çıkabilmektedir. Kredi faiz oranları, kredinin sabit veya değişken faiz oranlı olmasına ve bankanızın fiyatlandırmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Konut kredinizin vadesi kısaysa faiz oranı makul seviyelerde olurken taksit meblağı yüksek olur.
Bankalar, her zaman büyük bir risk almamak için kredi verirken hanenizin toplam gelirinin %50’sini aşmayacak şekilde bir ödeme planı sunarlar. Örneğin; hane gelirinizin 60.000 TL olduğunu varsayarsak aylık taksitlendirmenizin 30.000 TL’yi geçmeyecek şekilde bir planlama oluşturulur.

Kredi notu

Şimdiye kadar bankalardan kullanmış olduğunuz kredi ve kredi kartı ödemeleriniz düzenliyse çok şanslısınız. Böylece kredi notunuzun yüksek olmasının avantajından faydalanabilir ve düşük faiz oranlı bir konut kredisi kullanabilirsiniz. Daha önce hiç kredi kullanmamış veya ödemeleriniz konusunda gereken özeni göstermediyseniz üzülerek konut kredisi konusunda hüsrana uğrayabileceğinizi belirtmek isteriz. Bu gibi tatsız durumlarla karşılaşmamak için tedbirli olmakta fayda var.
Konut kredisine başvurmadan önce atabileceğiniz en iyi adım; kredi notunuzu öğrenip artırmanın yollarını denemek sizin için büyük bir kolaylık olur. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız vadesiz bir hesap açıp gelirinizin oraya yatırılmasını sağlayabilirsiniz. Ya da düşük limitli bir kredi kartı çıkartıp ödemelerinizi düzenli yaparak kredi notunuzu artırabilirsiniz.

Kredi peşinatı

Bankalar, tüm kredi peşinatlarında kişinin kredi notu ve gelirini inceler. Peşinatın miktarı kullanılacak konut kredisinin miktarına göre değişkenlik gösterir.
Banka, size her zaman tercih ettiğiniz krediye göre bir peşinat oranı sunar. Farklı bankalarda farklı peşinat seçeneklerinden faydalanmanız mümkün.
Konut kredisi için peşinatınız var ancak sabit geliriniz az ise bankalar, taksitlendirmeyi riske atmamak için düşük bir konut kredisi verebilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda alternatifleriniz şöyle olabilir; kefil, başka bir taşınır ya da taşınmazın teminat gösterilmesi kredinizin onaylanmasını kolaylaştırabilir. Bu durumlardan hiçbiri size uymuyorsa mutlaka peşinat istenmeyen kredi seçeneklerini de araştırmayı unutmayın. Hatta kredi çekmeden ödeme yapabileceğiniz Parça Parça Sahiplik Sistemi gibi finansal çözümleri de incelemek sizin için büyük bir avantaj.

Peki istediğiniz evi RUUF ile nasıl alırsınız?

Konut kredisinde evin peşinat değerini ekspertiz raporu belirler.
RUUF ile istediğiniz evi satın almak istediğinizde ise peşinat derdi olmadan biz evi sizin için satın alırız.
Siz de kendinize en uygun ödeme seçenekleriyle ödemenizi gerçekleştirerek kademeli şekilde evinize parça parça sahip olursunuz. Parça parça sahiplik sistemimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
RUUF ile konut sahibi olmak çok kolay. Sen de hemen ücretsiz başvurunu yap! Daha fazla hayallerini erteleme!
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.