01.03.2023
9dk okuma

BDDK’nın Konut Kredisi Düzenlemelerine Göre Yeni Ev Kredisi

BDDK’nın Konut Kredisi Düzenlemelerine Göre Yeni Ev Kredisi
BDDK 2022 konut kredilerinde yeni bir düzenleme yaparak evlerin enerji sınıflarına göre bir kredilendirme sistemi sundu. Konutlar 1. ve 2. el olarak ayrıldığı gibi farklı kredi değer oranlarıyla da birbirlerinden net bir çizgiyle ayrıldılar.
BDDK açıklaması:
“Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması, yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması hususlarında çalışmalar devam etmekteydi.
Bu kapsamda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun; 23.06.2022 tarih ve 10248 sayılı kararı ile yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştirilmesi halinde uygulanacak risk ağırlıkları, 23.06.2022 tarih ve 10249 kararı ile konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranı ve azami kredi tutarları belirlenmiştir.”
BDDK 24 Şubat 2023 tarihinde yaptığı yeni düzenleme ile daha önce 2 milyon TL ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90'a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon TL ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi.

Yeni Ev Kredisi Şartları: Konut kredilerinde yeni düzenleme

Değeri 10 milyon TL üzerindeki 2. el evlere konut kredisi çekme imkanı ortadan kaldırıldı.
A enerji sınıfında olan 1. el konutlarda konut değeri oranı; 5 milyon TL'nin altında olanlarda yüzde 90, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlarda yüzde 80, konut değeri 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasındakilerde yüzde 70, konut değeri 20 milyon TL üzerindeki olanlara yüzde 60 olarak belirlendi.
A enerji sınıfında olan 1. el konutlarda konut değeri oranı; 5 milyon TL'nin altında olanlarda yüzde 85, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlarda yüzde 75, konut değeri 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasındakilerde yüzde 65, konut değeri 20 milyon TL üzerindeki olanlara yüzde 55 olarak belirlendi.
Binalar için enerji sınıflandırmaları A ve G arasında değerlendiriliyor. En verimli enerji sınıfına A, en verimsiz enerji sınıfına ise G grubu deniyor.
Bina gerekli olan tüm yapı ve yalıtım standartlarına sahipse C enerji sınıfını alıyor. Eğer istenen standartlardan daha iyi bir standarda sahipse B enerji sınıfına dahil oluyor.
Binanın cam-pencere sistemleri, tasarımı, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, yalıtımı kaliteliyse en üst seviyede yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanıldığı anlamına gelir. Bu özelliklere sahip bir binanın enerji sınıfı A grubudur.
A sınıfı bir binada oturmanız çevre dostu bir binaya sahip olduğunuz anlamına gelir. Hem de maliyetleri çok düşük olduğu için binanıza olan talebin artmasını sağlar. Böylece maddi açıdan değeri yükselir.
Yeni ev kredisi ile gayrimenkul satın aldıktan sonra elinde ev anahtarıyla kocasına sarılan genç kadın

1. El Konut (Sıfır Konut) Alımlarında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı

BDDK’nın yeni kararına göre 1. ve 2. el konutlar enerji sınıflarına göre bir kredilendirme sistemine tabi tutuldular.
1. El Konutlar İçin Örnek Azami Kredi Tutarları:
Konut DeğeriA SınıfıB SınıfıDiğer
Bir örnek üzerinden değerlendirecek olursak yeni evli genç bir çift, 1.000.000 TL değerinde A sınıfı sıfır bir daire almak istediklerinde konut değerinin %90’ı oranında kredi kullanabilirler. O da 900.000 TL’lik bir kredi kullanabilecekleri anlamına gelir.
Bir başka örnek üzerinden de inceleyelim. Yazılımcı bir çiftin A enerji sınıfında 6.000.000 TL’lik sıfır ev almak istediklerinde konut değerinin %80 oranında kredi kullanabiliyorlar. Bu da 4.800.000 TL’ye tekabül ediyor.

2. El Konut Alımlarında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı

Sıfır konut alımlarında olduğu gibi 2. el konut alımlarında da konutlar sahip oldukları enerji sınıflarına göre kredilenmeye tabi tutuldular.
2. El Konutlar İçin Örnek Azami Kredi Tutarları:
Konut DeğeriA SınıfıB SınıfıDiğer
Örneğin, teknoloji alanında çalışan genç Arda birikimlerini 2. el bir konut alarak değerlendirmek istiyor. 3.000.000 TL değerinde C sınıfı bir ev beğendiğinde en düşük %50 oranında bir kredi çıkarsa 1.500.000 TL’lik bir kredi ile o beğendiği evi alabilir. Ancak yatırım yapmak istediği 2. el konut 10 milyon TL'nin üzerindeyse konut kredisi kullanamaz.
Konut Kredi Limitleriyle Sınırlı Kalmadan Ev Sahibi Olun
RUUF ile konut kredisi limitlerinden bağımsız olarak istediğiniz eve sahip olmanın keyfini çıkarın.
Hemen Kayıt Ol

Yeni Düzenlemelere Göre Örnek Kredi Tutarları

Yurt içinde konut arzını ve talebini yüksek tutmak için mayıs ayında 3 aşamalı bir paket gündeme geldi. Bu paket ile hem konut arzını desteklemek hem vatandaşın uygun koşullarla ev sahibi olmasını sağlamak hem de TL’yi cazip hale getirmek amaçlandı.
Açıklanan pakette 3 farklı seçenek var. Bunlar:
İlk evim konut finansmanı: İlk kez ev sahibi olacaklara 23 Haziran 2022 tarihinde birinci el değeri 2 milyon TL'ye kadar olan konutlarda kamu bankalarınca aylık %0,99 faizli ve 10 yıla kadar vadeli kredi imkânı sunuldu. Bu değer 24 Şubat 2023 tarihinde 5 milyon TL'ye çıkarıldı.
Genişletilmiş finansman paketinde TL’ye destek amacıyla birinci ve ikinci el konutlarda konut değerinin en az %50'si 1 Nisan’dan önce açılmış döviz mevduat hesabı ya da Merkez Bankası’nca alınacak hurda altın ile karşılanması şartıyla kamu bankalarınca aylık %0,89 faizli ve 10 yıla kadar vadeli kredi imkânı sunuyor.
İnşaat sektörüne özel kredi garanti paketi: Bu paket ile inşaat halindeki projelerin hızla tamamlanmasını ve konut arzının artması amaçlanmıştır. 1 Mayıs itibarıyla en az %40 tamamlanmış ve %50'si satılmamış projelerin destekleneceği belirtilmiştir. Bir yıl boyunca konut satış fiyatlarının sabit tutulması amaçlanmıştır.
Merkez Bankası para politikasında enflasyonla mücadele ve TL'yi desteklemek için kredi genişlemesinin gerektiğine dikkat çekerken Hazine ve diğer kurumlar da tüm kredi kanallarında amaca uygun kredi kullanılmasına önem vermektedirler. Bu tedbirler neticesinde kredilerin limitlerinde ve vadelerinde kısıtlama gidilmektedir.
23.06.2022 tarihli ve 10249 sayılı Kararı ile konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranı ve azami kredi tutarlarına karar verilmiştir. Bu tutarlar 24.02.2023 tarihinde güncellenmiştir.

500 bin lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar?

1.el 500 bin TL değerinde bir ev almak istediğinizde en verimli enerji sınıfı olan A grubundaysa %90 450.00 TL B sınıfında %85 425.000 TL C sınıfında %80 400.000 TL kredi çıkar.
2.el 500 bin TL değerinde bir ev almak istediğinizde A, B, C enerji sınıflarında %90 oranında bir kredi için 450.000 TL çıkar.

1 milyon lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar?

1 milyon değerindeki en verimli enerji sınıfında %90 kredi çıkar. O da 900.000 TL’ye tekabül eder. B ve C sınıfında ise sırasıyla %85 ve %80 oranında kredi çıkar.
  • el konutlarda tüm enerji gruplarında %90 oranında kredi çıkar. Bu da 900.000 TL'ye kadar kredi kullanılabileceği anlamına gelmektedir.

2 milyon lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar?

2 milyon lira değerindeki 1.el eve enerji sınıflarına göre sırasıyla 1.800.000 TL, 1.700.000 TL ve son olarak da 1.600.000 TL’ye kadar kredi çıkabilmektedir.
2 milyon lira değerindeki 2.el eve enerji sınıflarına göre maksimum 1.400.000 TL minimum 1.200.000 TL çıkmaktadır.

10 milyon lira değerindeki eve ne kadar kredi çıkar?

Konut değeri 5-10 milyon TL aralığındaki sıfır evlerde A sınıfındaysa %80 oranında kredi çıkar. 2. el A sınıfı bir konut için ise azami 3 milyon TL kredi çıkar.
1. El (Sıfır) Konut Alımında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı
Konut DeğeriA Enerji SınıfıB Enerji SınıfıDiğer
2. El Konut Alımında Kullandırılabilecek Azami Kredi Tutarı
Konut DeğeriA Enerji SınıfıB Enerji SınıfıDiğer
BDDK’nın 2023 yeni konut kredisi düzenlemelerine göre konut değeri 20 milyon üzerindeki sıfır evlere ve 10 milyon üzerinde 2. el konutlara kredi kullandırılmamaktadır.

Özet

BDDK’nın konut kredisi düzenlemelerine göre yeni ev kredisini tüm detaylarıyla ele aldık. Yeni düzenlemeye göre evlerin hangi enerji gruplarına göre nasıl kredilendirildiğini tek tek inceledik. Yeni düzenlemeler aracılığıyla parça parça sahiplik sisteminden nasıl yararlanabileceğinize de ayrıca değinmekte fayda var.
23.06.2022 tarihinde açıklanan BDDK kararı gereği, “Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının linkte iletilen tabloda yer aldığı şekilde belirlenmesine karar verilmiştir.” Bu doğrultuda eskiden yürürlükte olan %20 peşinat şartı değişmiş olup konut tipleri sahiplik durumuna ve enerji tüketim değerine göre sınıflandırılmış ve kredi olanakları bu sınıflandırma çerçevesinde belirlenmiştir.
RUUF ile sahip olacağınız konutlar eskiden olduğu gibi, standartlar çerçevesinde ihtiyaç duyacağınız peşinatı biriktireceğiniz zamana kadar, sistemi kullanabileceğiniz şekilde dizayn edilmiştir. Kredi için ihtiyaç duyacağınız peşinat oranını biriktirene kadar RUUF’un ayrıcalıklarından faydalanabileceksiniz. Detaylı sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.