17.02.2023
5dk okuma

Ev Almak mı Kirada Oturmak mı? Hangisi Daha Avantajlı ve Mantıklı?

Ev Almak mı Kirada Oturmak mı? Hangisi Daha Avantajlı ve Mantıklı?
Her geçen gün emlak piyasasında yaşanan hareketlilikler nedeniyle ev almanın mı kirada oturmanın mı daha avantajlı olduğu konusunda karar vermek oldukça zor. Buradaki en büyük karar mekanizmasını da aslında bütçeniz belirliyor. Karar sürecinizi yönetmenin kolay yolu ise kısa ve uzun vadeli planlarınızı gözden geçirmek. Aylık sabit gelir, peşinat ve faiz oranları gibi önemli unsurların hepsini bir potada toplayıp değerlendirmek doğru karara ulaşmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle ev almanın ya da kirada oturmanın çok kişisel bir karar olduğunu belirtmekte fayda var.

Kirada Oturmanın Avantajları ve Dezavantajları

Kirada oturmak her zaman zor bir durum olarak görülür. Özellikle ülkemizde "kendi evin gibisi yok" söylemlerini çokça duyarız. Aslında bu durumu nasıl algıladığımıza ve baktığımıza göre değişir. Yıllarca aynı evde oturup hiçbir şeyi değiştirmeden oturmakla ev sahibiyle makul bir noktada anlaşıp ev için gerekli değişiklikleri yapmak aynı şey değildir. Kirada oturmanın avantaj ve dezavantajları sadece tadilat gibi ilk akla gelen nedenlerle sınırlı değil elbette. Gelin hep birlikte alttaki tablomuz üzerinden inceleyelim.
Kirada Oturmanın AvantajlarıKirada Oturmanın Dezavantajları

Ev Sahibi Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

Ev sahibi olmak çoğu kişinin hayallerini süsler. Peki ev sahibi olmak avantajlı mı yoksa dezavantajlı mı sorusuna net bir cevap vermek mümkün mü? Avantaj ve dezavantajları bir tablo üzerinden değerlendirmek çok daha iyi olabilir.
Ev Sahibi Olmanın AvantajlarıEv Sahibi Olmanın Dezavantajları
Hayalinizdeki evi kirada oturarak izlemeyin
Kirada oturmanın maliyeti her geçen gün artarken, ev sahibi olmak uzun vadede daha mantıklı bir seçenek. Hayalinizdeki eve hemen sahip olun.
HEMEN KAYIT OL

Maliyet Karşılaştırmaları

Kirada oturuyorken sadece aylık kira ödemeniz olur. Ev satın alırken ise peşinat derdi, kredi masrafları ve sonrasında kredi ödemeniz olur. Kirada yaşamak bazı koşullarda büyük bir borcun altına girip yıllarca kredi ödemekten daha cazip gelir. Bazen ise "ödediğim kiralar boşa gidiyor" düşüncesiyle "kendi evim olsa daha iyi olur" fikri baskın gelir. Tüm bunlar yaşanılan il, iş ve yaşa göre değişkenlik gösterebilir. Genç yaştaki kişiler çoğu zaman 10 yılını bir krediye bağlamak istemez. Daha ileri yaştaki kişiler ise hem kendilerini, hem de çocuklarını düşünerek ev alma fikrine daha yatkındırlar.

Kirada oturmanın zaman içerisindeki maliyeti

Her yıl enflasyon ile birlikte kira artışları da çok yüksek meblağlara ulaşmış bulunmaktadır. Şimdiki en uygun kira fiyatı diye nitelendirebileceğimiz 5.000 TL’den kirada oturduğunuzu varsayarsak ilk yıl ödemeniz 60.000 TL yapar. 10 yıl kirada oturduğunuzu düşündüğümüzde ödemelerinizin toplamı ortalama enflasyon artışları göz önüne alınarak 1.120.000 TL civarında olacaktır. Şu an 1.120.000 TL’ye bir ev seçeneği bulmak oldukça güç. Bu nedenle her yıl yenilenen kira artış oranı ve enflasyonu da göz önünde bulundurarak bir hesaplama ve planlama yapmak sizin için daha iyi olur.

Ev sahibi olmanın zaman içerisindeki maliyeti

Günümüzde pek çok şehirde 1.000.000 TL’nin altında ev bulmak neredeyse mümkün değil. Özellikle İstanbul gibi kozmopolit bir şehirde bu durum çok daha zorlaşıyor. Ev sahibi olmak istediğinizde eğer bir birikiminiz yoksa peşinat için para bulma derdi gün yüzüne çıkıyor. Önce eşe dosta başvurulurken sonra da kredi seçenekleri için bankalara gidip gelmeler başlıyor. Paranın zaman içindeki değeri göz önünde bulundurularak alternatif ev alma seçenekleri neler? Diye araştırmanızı öneririz.

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmanın maliyeti

Mesela bütçenize uygun 1.000.000 TL değerinde beğendiğiniz bir evi almaya karar verdiniz. Ülkemizdeki mevcut banka kredi kullanımlarında son yayınlanan BDDK kararları gereği taşınmaz değerinin %60 veya durumuna göre %80’ine kadar finansman sağlanmaktadır. Eksperin verdiği değerin 1.000.000 TL olduğunu varsayarsak taşınmaz için en az 200.000 TL peşinatınızın olması gerekmektedir. 120 ay vadeli aylık %2,05 faiz ile 800.000 TL bedelin aylık ödemesi kamu bankaları hariç ortalama 19.000 TL’dir. Banka geri ödemeniz 120 ay sonunda yaklaşık toplam 2.300.000 TL tutarındadır. Ülkemizdeki mevcut ekonomik göstergeler ile evin 10 yıl sonraki değeri yaklaşık 13.000.000 TL olarak hesaplanmaktadır. Yaptığımız basit hesap ile şartlarınızın uygun olduğunu düşünüyorsanız konut sahibi olmanın avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile Maliyet

RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi peşinat gerektirmeyen aylık ödemeler ile bütçenize en uygun evi almanızı sağlar.
RUUF ile bir ev almak istediğinizde maliyeti nasıl olur? Şimdi bunu bir örnek üzerinden inceleyelim. 1.000.000 TL’lik bir ev beğendiniz bu evi RUUF ya da banka kredisi ile aylık ne kadar ödeyerek alabileceğinize bakalım.
RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemiyle 1.000.000 TL’lik bir ev için örnek ödeme planı
Daha detaylı bilgi için RUUF Parça Parça Sahiplik Sisteminin Avantajları yazımıza bakabilirsiniz.

Kredi ile Ev Almak Mantıklı mı?

Peşinatınız varsa, ödeme konusunda zaman sizin için sorun değilse ve uyguna konut kredisi bulabildiyseniz kredi ile ev almayı değerlendirilebilirsiniz.
Yeterli peşinatınız yok fakat aylık ödeme gücünüz varsa RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile konut kredisinden daha avantajlı koşullarla istediğiniz evin sahibi olabilirsiniz.
En Doğru Karar
Sizler için ev alma seçeneklerini örneklendirerek detaylı bir şekilde incelemeye çalıştık. Kirada oturmak mı yoksa ev almak mı? Buna karar verecek olan sizsiniz. Bütçenize uygun ödeme seçeneğini kendinizin belirlediği yeni nesil bir çözüm arıyorsanız RUUF’u tavsiye edebiliriz. Ev Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? yazımızı da okuyarak daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.