08.12.2023
6dk okuma

İstanbul’da Ev Sahibi Olmak Zor mu?

İstanbul’da Ev Sahibi Olmak Zor mu?
Ülkemizde artan maliyetler nedeniyle artık şehir fark etmeksizin her yerde ev sahibi olmak çok daha zor hale geldi. İstanbul özelinde değerlendirdiğimizde ise artan inşaat maliyetlerinin konut arzını düşürmesi, enflasyonist ortam sebebiyle yatırım amaçlı konut talebi artışı ve ek olarak yabancıya satışın da artması, konut fiyatlarının tırmanmasına sebep olmaktadır. Dolayısı ile her geçen gün yaşama ihtiyacına yönelik konuta ulaşım güçleştirmektedir.
Yukarıda saydığımız pek çok neden ile birlikte alım gücü de düşünce ev sahibi olmak neredeyse imkansıza yakın. Peki, tüm bunlara rağmen birikimlerle, konut kredisi veya gayrimenkul dünyasına yeni bir soluk getiren RUUF ile ev sahibi olmak mümkün mü? İçeriğimizde semtlere göre konut fiyatlarıyla birlikte kira çarpanlarını da inceleyeceğiz.

Popüler bölgeler, konut fiyatları ve kira çarpanı

Popüler bölgelerdeki konut fiyatları ve kira çarpanlarını birlikte değerlendirelim. Endeksa’nın Kasım 2023 verilerine göre Beykoz, Üsküdar, Şile en çok değer kazanan ilçeler oldu. Kira getirisine göre popülerlik kazanan ilçeler ise Küçükçekmece, Pendik, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören’dir.
İstanbul’da konut fiyatlarına göre en değerli 6 ilçe (2023)
İLÇELERKASIM 2023ORT. DEĞERAMORTİSMANKİRA GETİRİSİYILLIK DEĞİŞİM
İstanbul’da kira getirisine göre en değerli 6 ilçe (2023)
İLÇELERKASIM 2023ORT. DEĞERAMORTİSMANKİRA   GETİRİSİYILLIK DEĞİŞİM
  • Beykoz Kavacık Mahallesi’nde yer alan 2+1 oda düzeninde, 120 m2 alanlı olduğu beyan edilen daire 13.500.000-TL fiyat ile pazarlanmaktadır. Taşınmaz 7 katlı 4 yıllık binanın ara katında yer almaktadır. Kaliteli malzeme ve işçilik ile inşa edilmiştir. Pazarlık payı da dikkate alınarak taşınmazın m2 birim fiyatı 85.000-TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama amortisman süresi 41 yıl olarak kabul edildiğinde aylık kira değeri yaklaşık 20.700-TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Şile Çavuş Mahallesi’nde yer alan 3+1 oda düzeninde, 110 m2 alanlı olduğu beyan edilen daire 5.750.000-TL fiyat ile pazarlanmaktadır. Taşınmaz 5 katlı 3 yaşında binanın ara katında yer almaktadır. Standart malzeme ve işçilik ile inşa edilmiştir. Pazarlık payı da dikkate alınarak taşınmazın m2 birim fiyatı 53.000-TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama amortisman süresi 29 yıl olarak kabul edildiğinde aylık kira değeri yaklaşık 16.750-TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Üsküdar Kısıklı Mahallesi’nde yer alan 3+1 oda düzeninde, 112 m2 alanlı olduğu beyan edilen daire 6.200.000-TL fiyat ile pazarlanmaktadır. Taşınmaz 3 katlı yeni inşa edilmiş binanın 2. katında yer almaktadır. Kaliteli malzeme ve işçilik ile inşa edilmektedir. Pazarlık payı da dikkate alınarak taşınmazın m2 birim fiyatı 54.000-TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama amortisman süresi 26 yıl olarak kabul edildiğinde aylık kira değeri yaklaşık 19.300-TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Arnavutköy Anadolu Mahallesi’nde yer alan 2+1 oda düzeninde, 90 m2 alanlı olduğu beyan edilen daire 2.890.000-TL fiyat ile pazarlanmaktadır. Taşınmaz 5 katlı 4 yıllık binanın 3. katında yer almaktadır. Standart malzeme ve işçilik ile inşa edilmiştir. Pazarlık payı da dikkate alınarak taşınmazın m2 birim fiyatı 26.000-TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama amortisman süresi 19 yıl olarak kabul edildiğinde aylık kira değeri yaklaşık 10.300-TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Zeytinburnu Veliefendi Mahallesi’nde yer alan 3+1 oda düzeninde, 100 m2 alanlı olduğu beyan edilen daire 4.750.000-TL fiyat ile pazarlanmaktadır. Taşınmaz 5 katlı yaklaşık 10 yıllık binanın ara katında yer almaktadır. Standart malzeme ve işçilik ile inşa edilmiştir. Pazarlık payı da dikkate alınarak taşınmazın m2 birim fiyatı 44.000-TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama amortisman süresi 25 yıl olarak kabul edildiğinde aylık kira değeri yaklaşık 14.650-TL olarak hesaplanmaktadır.
TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Ekim 2023
TÜİK 2021-2023 arası aylara göre konut satış verilerinin listelendiği tablo
  • Türkiye genelinde 2023 Ekim ayında 93 bin 761 konut satıldı.
  • Türkiye genelinde konut satışları 2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,7 azalarak 93 bin 761 oldu.
  • Konut satışlarında İstanbul 14 bin 941 konut satışı ve %15,9 pay ile en yüksek paya sahip oldu.
  • Satış sayılarına göre İstanbul'u 7 bin 394 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 5 bin 192 konut satışı ve %5,5 pay ile İzmir izledi.
  • Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 40 konut ile Hakkari, 43 konut ile Ardahan ve 80 konut ile Bayburt oldu.

İstanbul’da en kolay nasıl konut sahibi olunur?

Deneyimli emlak danışmanı Keller Williams’da çalışan Mustafa Gündüz’e sorduk. RUUF’un sistemini ve konut kredisinden faydalanarak konut sahibi olmanın çok daha kolay olduğunu dile getirdi. Satıcı piyasasının hakim olduğunu bu nedenle doğru fiyatlı satışların güçleştiğini belirtti. Bölgede konut az ise fiyatta satıcı belirleyici oluyor. Aynı tipteki dairelerin farklı fiyatlandırılması da evin satışını güçleştiriyor. Ev almak isteyenlere tavsiyesi de merkezi lokasyon, kentsel dönüşüm alanları ve kira dönüşünün hızlı olabileceği yerlerin tercih edilmesi gerektiği yönünde.

Birikimlerinizle ev sahibi olma

Ev satın almada ilk başvurulan yöntemlerden biri. Günümüzde bu durum her geçen gün daha da zorlaşıyor. Peki, nasıl birikim yapabilirsiniz? Tasarruf hesabı açarak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Her ay belirli oranda para biriktirmeyi alışkanlık haline getirmek iyi bir çözüm olabilir. Ekstra kazanç sağlamanın yollarını araştırın ve ekstra kazançlarınız varsa onları tasarruf hesabınıza aktarın. Kesinlikle bütçe planlaması yapmayı ihmal etmeyin.

Konut kredisi ile ev sahibi olma

Evin tüm değerini konut kredisi ile karşılayamadığınız için peşinata ihtiyaç duyduğunuz bir yöntemdir. Sıklıkla tercih edilir. Her bankanın farklı ödeme alternatifleri bulunur. Konut kredisi alırken sizi bekleyen masrafları da hesaba katmanız gerektiğini unutmayın.

RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemiyle Ev Sahibi Olma

Bu içeriğimizde İstanbul’da ev sahibi olmak, İstanbul’daki popüler bölgelerdeki konut fiyatları, ev sahibi olma yöntemlerinden bahsettik. Şimdi de yeni nesil ev sahibi olma yöntemi RUUF’un parça parça sahiplik sisteminin avantajlarına değineceğiz. Evinize hemen yerleştiğiniz bu sistemde peşinata ihtiyaç duymazsınız ve bütçenize uygun ödeme seçenekleriyle evinizin keyfini doyasıya çıkarırsınız. RUUF ile İstanbul'da konut sahibi olmak için hemen başvurun.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.