24.04.2024
5dk okuma

Konut Kredisi Alırken Çıkan Masraflar

Konut Kredisi Alırken Çıkan Masraflar
Bankalar, konut kredisi geri ödeme tutarlarını yalnızca faiz oranı ile hesaplamaz. Konut kredisi alırken ortaya çıkacak zorunlu masraflar da kredi geri ödemelerine dahil edilir.
Konut kredisi alırken oluşacak masraflar arasında dosya masrafı, ekspertiz ücreti, DASK (Zorunlu Deprem Sigortası), konut sigortası, ve hayat sigortası yer alır.
Dosya masrafı, kredi tutarına göre değişkenlik gösterir. Ekspertiz ücreti, 5.500 – 18.000 TL civarındadır ve konutun değerini belirlemek için gereklidir. DASK, yasal bir zorunluluk olup mülkün bulunduğu konuma göre fiyatlandırılır.

Kredi Dosya Masrafı (Kredi Tahsis Ücreti)

Kredi dosya masrafı, kredi başvurusunun işlenmesi ve kredi sözleşmesinin hazırlanması için bankalar tarafından talep edilen ücrettir. Tahsis ücreti, kredi başvurusu onaylandıktan sonra veya kredi kullanımı gerçekleştiğinde tahsil edilir.
Kredi tutarının en fazla binde 5’i olarak dosya masrafı alınır. Örneğin, 5 milyon TL tutarında bir konut kredisi kullanmak istendiğinde, tahis ücreti en fazla 25 bin TL olarak masraflara yansıtılır.
Kredi talebinde bulunduğunuzda bankalar, statü olarak sizlere "finansal tüketici" sıfatını yükler. Kazandığınız bu statüye göre, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliğine bağlı olarak konut kredisi çekim işlemlerinde ücretlendirilirsiniz.
Masrafsız Ev Sahipliği
RUUF ile istediğin eve bütçene uygun ödeme seçenekleriyle sahip ol, içinde hemen oturmaya başla.
Hemen Başvur

Komisyon

Konut kredisi alırken karşılaşılan masraflardan komisyon, bankanın kredi işlemlerini gerçekleştirmesi ve kredinin onaylanması sürecindeki hizmetleri karşılığında alınan bir ücrettir. Kredi tutarının belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır. Komisyon oranı, bankadan bankaya ve kredi ürününe göre değişiklik gösterir. Kredi geri ödemesine eklenerek toplam borç miktarını etkiler.

Kredi Ekspertiz Masrafı

Konut kredisi ile alınacak olan evin gerçek değerinin belirlenmesi için ödenen ekspertiz masrafı, konut kredisi çekerken ödenmesi gereken masraflar arasındadır.
Ekspertiz masrafı, satın alınacak konutun bulunduğu bölge, büyüklüğü ve piyasa değeri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ekseriyetle 1 aylık kredi tutarı kadar ekspertiz masrafı ödenir.
Banka, eksper değerlemesinde satılacak taşınmazı inceleyerek yanlış bilgilendirme olup olmadığını kontrol eder. Yanlış bilgilendirmeden kasıt; taşınmazın resmi durumunun kontrol edilmesi ve rayiç bedelinin hesaplanmasıdır. Çünkü bankalar konut kredisi verirken, ekspertiz değerinin belirli bir oranı kadar kredi kullandırırlar.

Konut Sigortası

Konut sigortası, ev sahiplerinin evlerini deprem, dolu, hırsızlık, sel, su baskını, yangın gibi çeşitli risklere karşı korumak için faydalandıkları sigorta türüdür. Konut sigortası, evde meydana gelebilecek hasarları ve ortaya çıkabilecek masrafları belirtilen teminatlar dahilinde karşılar.
Konut sigortası zorunlu olmasa da bazı bankalar kredi ödemelerinin devam ettiği süre boyunca sigorta yaptırmalarını şart koşabilir. Sigorta primleri konutun bulunduğu bölge, binanın yaşı, yapısı ve alınan güvenlik önlemleri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Konut ve eşya sigortası primleri, konutun inşa bedeli ve eşya bedeline göre hesaplanır. Yıllık fiyatlar 1.104 TL ile 20.000 TL arasında değişir. Konutun bulunduğu mevki yani il, ilçe gibi detay bilgiler sigorta masraflarını değiştirecektir.
Örneğin İstanbul ili, Beşiktaş ilçesinde bulunan 100 metrekarelik, 5 milyon TL inşa bedeli ve 500 bin TL eşya bedeli olan bir daire için konut sigortası fiyatlandırması yıllık 15 bin TL tutarındadır.

İpotek Tahsis Ücreti

İpotek tahsis ücreti, banka çalışanlarının ve evrak maliyetlerinin karşılanması amacıyla tahsil edilir. Her bankada uygulanan bir masraf kalemi değildir.

Erken Ödeme Cezası

Bankalar konut kredisini erken kapatma durumunda ceza talep edebilirler. Kredi sözleşmesinde belirtilen ödeme planı dışında yüksek ödeme yapılması durumunda bankanın talep edebileceği ceza, yasal olarak ödemenin %2'sini aşamaz.

Hayat Sigortası

Konut kredisi alırken bankalar hayat sigortası yaptırılmasını şart koşarlar. Hayat sigortası, kredi borçlusunun vefatı durumunda kredi borcunun ödenmesi için güvence sağlar.
Hayat sigortası, borçlunun yaşına, sağlık durumuna ve kredi tutarına bağlı olarak belirlenen primlerle sağlanır. Kredi vadesi boyunca devam eden bir poliçedir.
İhtiyaç kredisinden faydalanmak istediğinizde yalnızca hayat sigortası yaptırmak zorunda olursunuz ancak konut kredisi almak istiyorsanız DASK, konut sigortası gibi diğer sigortaları da yaptırmanız gerekir.

DASK

Deprem Sigortası (DASK), konut sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu sigorta türüdür. Ülkemizin deprem riski altında bulunması nedeniyle, konutların olası deprem hasarlarına karşı korunmasını sağlar.
DASK poliçesi, konutun yapısını ve bulunduğu bölgenin deprem riskini dikkate alarak deprem nedeniyle meydana gelen yapısal hasarları kapsar. Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sayfasından güncel bilgilere ulaşabilir ve yaklaşık bedel hesaplaması yapabilirsiniz.

Kredi Faizi

Kredi faizi belirli kanun ve mevzuatlara göre belirlenir. Temelde hesaplama; kredi miktarı, faiz oranı, vade sayısı parametreleri dahil edilerek hesaplanır. Her ay yalnızca kredi aldığınız ana parayı değil ana paraya uygulanan faizi de ödersiniz. Ödeme planları, Toplam Kredi Tutarı / Vade Sayısı şeklinde oluşturulur. Yani teferruat hesaplar son kullanıcıya yansıtılmaz.
Banka kredileri ekonomik koşullara göre değişiklik gösterir. Örneğin 3.500.000 TL’lik ev için 120 ay vadeli %3,07 aylık faiz oranı ile aylık ödeme miktarı ortalama 110.381 TL’dir. RUUF ile 3.500.000 TL’lik ev için bütçenize göre peşinatsız ve 15 yıllık bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Her yıl ödemeleriniz Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksini baz alarak belirlediği orana göre güncellenir.

Vergiler

Konut satışını destekleme amacıyla konut kredisi kullananlar KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) vergilerinden muaf tutulur.
Konut kredisi alırken çeşitli masrafların oluşmasının yanında, ekonomik koşullara göre kredi almak da güçleşir. RUUF bu noktada temel barınma ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için harika bir çözüm sunuyor. Kira ödemek yerine RUUF'a yapacağınız size özel ödeme planı ile her ödemede evin bir parçasını (hissesini) alırsınız. Yani eviniz parça parça sizin olur. Detaylar ve daha fazlası için hemen başvurun.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.