06.01.2024
8dk okuma

Ev Almak İçin En Doğru Zaman Ne Zaman?

Ev Almak İçin En Doğru Zaman Ne Zaman?
Ödeme kolaylığına sahip olduğunuz her zaman ev almak için en doğru zamandır. Ev almak için gerçekten doğru bir zaman var mı konusu oldukça tartışmalı bir durum. Bazı uzmanlara göre ev almanın zamanı yok, bazısına göre ev almak için en doğru zaman diye bir kavram gerçekten var. Aslında bu durumda belirleyici olan konut kredisi faiz oranları ve almak istediğiniz evin fiyatıdır.
Sadece burada düşünmeniz gereken durum bu beğendiğiniz evi birkaç ay sonra almak isterseniz fiyatı yükselir mi yoksa düşer mi? Bunun araştırmasını iyi yapmanız gerekir.

2024 yılında ev almak mantıklı mı?

2024 yılında ev almak kredilerde ve faiz oranlarında ve kolaylık sağlanmadığı müddetçe mantıklı görünmüyor. Faiz oranlarının makul bir seviyeye gelebilmesi için en azından bir yıl daha geçmesi gerekiyor.
Bu nedenle 2024 yılı 2023'ten daha iyi geçmeyeceği, yılın ilk 6 ayında, beklenmiyor.
2024 itibariyle, fiyatların enflasyona daha da yaklaşması bekleniyor. Konut piyasasındaki yükseliş hızındaki azalma devam ederse reel fiyat düşüşleriyle birlikte, gayrimenkul yatırımları yüksek kâr getirisi sağlama konusundaki cazibesini kaybedebilir.
RUUF ile ev sahibi olmak için en iyi zaman!
2024 yılında ev fiyatları daha da artmadan konut sahibi olmak için daha fazla beklemeyin. RUUF ile evinize hemen kavuşun!
Hemen Kayıt Ol

Ev fiyatları neden düşmüyor?

İnşaat girdi maliyetlerinin sabitlenmemesi ve yüksek enflasyon yetmezmiş gibi döviz kurundaki hareketlilikler nedeniyle ev fiyatları düşmüyor. Bu gibi daha pek çok konut fiyatlarının artış sebebini saymak mümkün.
Enflasyonda gözle görülür bir değişiklik yaşanmadığı müddetçe ev fiyatlarında bir düzelme gözlenmeyecek. En azından bankalar konut kredisi konusunda yardımcı olurlarsa ev sahibi olmak isteyenler için büyük kolaylık olur.

Ev fiyatları düşecek mi?

2024 yılı için yakın süreçte ev fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor. Arsa maliyetlerinde bir düşüş olmadan konut fiyatlarında bir düşüş gerçekleşmeyecek. Sektörde ciddi bir arz eksikliği bulunuyor.
Daha önce üretim fazla olduğunda talep azaldığında fiyatlar gerileyebiliyordu ancak şu anda üretim yetersiz ve talep devam ediyor. Maliyetler ise durmaksızın artıyor.
Geçmişte firmalar ellerindeki malı kullanarak fiyatları düşük tutabiliyorlardı. Artan maliyetler nedeniyle bu stratejiyi sürdürmek zorlaşıyor. Bu durumda, firmalar, pozisyonlarını maliyetlere göre ayarladıklarında fiyat artışlarına yöneliyorlar.
Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, 2024'te konut satışlarına yönelik bazı kampanyaların başlatılmasının beklendiğini ifade ederek "Bu kampanyalar, konut faizlerini yüzde 2'nin altına çekmeyi ve 15 yıllık ödeme planları sunmayı amaçlıyor. Eğer bu düzenlemeler hayata geçerse özellikle ilk konut satışlarında önemli bir canlanma yaşanabilir. Ayrıca yatırımcı tereddütleri ve kredi koşulları konut stokunu hızla artırıyor. Bu durum, 2024'te arz ve talebin daha sağlıklı bir şekilde bir araya gelmesine katkıda bulunabilir." şeklinde konuştu.

Kiralar yükselmeye devam edecek mi?

Türkiye, OECD ülkeleri arasında kira artışında lider konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yorumu size bırakıyoruz.Informal Economy'nin derlediği "Konut Fiyatları" istatistiklerine göre, 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de kira endeksi 519 olarak kaydedilmiştir. Bu rakam OECD ortalamasının 17 kat üzerindedir.
Örneğin, 3 milyon TL kredi kullanılması durumunda, 180 ay süreli aylık ödeme 51 bin TL olacak ve toplam geri ödeme miktarı 9 milyon TL'nin üzerine çıkacaktır. Düşük faiz oranları, özellikle ilk kez ev alacaklar için önemli bir avantaj sunmaktadır. Konut kredilerinde bir düzenlemeye gidilirse kira ve ev fiyatlarında değişiklikler gözlemlenecektir.
Dünyada ve Türkiye'de Kira Endeksi
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa'nın açıklamalarına göre, kiralık konut fiyatlarında önemli bir esneme yaşanıyor ve bu durum sadece ilan sitelerinde değil, yüz yüze pazarlıklarda da kendini gösteriyor.
Birkaç ay önce 23 bin liradan kiraya verilen bir evin fiyatının 18 bin liraya kadar gerilemesi, piyasadaki talep ve arz dengesinde veya ekonomik faktörlerde bir değişikliğin bir göstergesi olabilir. Fiyatlardaki bu düşüş, kiracılar için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir, ancak aynı zamanda ev sahipleri ve emlak sektörü için zorlayıcı olabilir.
Bu tür bir fiyat düşüşü, genellikle piyasa koşulları, talep, arz, ekonomik durum, konut kredisi faiz oranları gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İstanbul'da emlak piyasasındaki gelişmeleri izlemek ve güncel verilere erişim sağlamak, bu trendin ne kadar süreceği ve diğer olası etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olabilir.

Enflasyonun konut fiyatlarına olan etkisi

Enflasyondan kaynaklı halkın satın alma gücü düştüğü için konut talebi de azaldı. Konut satışlarında birinci el konutların payının arttığı, ikinci el piyasasında ise fiyatların yapışkan kaldığı ve iskonto fırsatlarının olacağı belirtiliyor.
Konutta kriz olmadığını savunan Ahmet Büyükduman, fiyatların çökmesi veya yarı yarıya düşmesi gibi bir durumun olmadığını vurguluyor. Kredi ile konut almak için ne kadar beklemeliyim? Sorusuna cevabı: ‘En az bir yıl beklemelisiniz.’
İnşaat sektöründe hızla büyüme yaşandığı ancak konut sektöründe sıkılaşan kredi koşullarının ve sıkı para politikalarının baskısının devam ettiği ifade ediliyor. Yabancıya satışlarda kısıtlamaların getirildiği ve inşaat maliyetlerindeki artışların sektördeki aktivitenin gücünü gösterdiği paylaşılıyor.
2024 için konut sektöründe zayıflama ve konut dışı gayrimenkul sektöründe de durgunluk beklentisi olduğu belirtiliyor.
İnşaat cirosu % 191 artmış yani inşaatta işler iyi çünkü Türkiye bir deprem geçirdi ve bu depremdeki yaraları sarmak üzere Maraş'ta Antep'te Adıyaman'da Hatay'da hızlı bir inşaat faaliyeti var. Bu nedenle de Türkiye'nin inşaat sektörü hızlı bir büyüme içinde ama emlak sektörü dersek gayrimenkul tarafı parasal sıkılaştırma faiz oranları ve toplumsal fakirleşme nedeniyle konuta erişemiyor.

Enflasyona göre ev almak için en doğru zaman

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkulde finansmana erişimde yaşanan sorunların, tüketiciler için konut alımını oldukça zorlaştırdığını ifade ederek, "Özellikle yerel seçimler sonrasında ekonomiye hız kazandırılması ve enflasyonun düşüş seyrine girmesi gibi faktörlerle birlikte konut satışlarında bir hareketlilik başlayabileceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. Mevduat faizlerinin düşmesiyle birlikte konutun tekrar gözde bir yatırım aracı haline geleceğine dikkat çekti.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise gayrimenkul yatırımının her zaman parayı faize yatırmaktan daha avantajlı bir seçenek olduğunu vurgulayarak "Faizler ne kadar yüksek olursa olsun, sonunda paranın değeri enflasyon karşısında erir. Ancak gayrimenkule yatırım yaparsanız paranız değerini her zaman korur ve üzerine ek getiri sağlar" şeklinde konuştu.

Ev fiyatları hangi aylarda düşer?

Sonbahar ve kış aylarında ev fiyatları düşer. Çünkü kışın rekabet azalır. Bu nedenle inşaat firmaları satışlarını hızlandırmak için çeşitli kampanyalar yaparlar. Yaz ayları ülkemizde düğün sezonu olduğu için konutlara da talep yüksektir. Hatta çocuklu aileler için de çocukların okullarının tatil olması nedeniyle taşınmak daha kolaydır.

Konut satışları

Konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre %21 gerileyerek yılın genelinde Ocak-Kasım döneminde ise %115'lik bir azalmaya işaret etmektedir. Bu yılın 11 ayında yaklaşık 1.100.000 konut satışı gerçekleşmişken, her yıl Aralık ayında konut satışlarında yaşanan artışla birlikte bu ayda yaklaşık 250.000 konut satılması beklenmektedir. Ancak, geçen yılki konut satışlarına göre bu yılın Aralık ayında %155'lik bir gerileme yaşanması öngörülmektedir.
Gayrimenkul piyasasında, kredi politikalarını göz ardı ettiğimizde, gösterge kredisiz satışlarda %122'lik bir düşüş gözlemlenmiştir. Bu durum, gayrimenkul piyasasındaki daralmanın belirtileri olarak yorumlanabilir. Kasım ayındaki satışlar, son 11 yıl içinde 2018'de birinci sırada yer alırken, 2023'ün Kasım ayında ikinci sıraya gerilemiştir, 2018 krizine benzer bir seyir izlenmektedir.
Satışlardaki kırılıma odaklandığımızda, son aylarda birinci el konut satışlarının oranının arttığı görülmektedir. Bu oran %29'lardan %33'lere yükselmiştir. Bu veriler, piyasadaki dinamik değişimleri göstermekte ve birinci el konut satışlarının öne çıktığı bir döneme işaret etmektedir.
Konut Satışı Verileri - Ekim 2023
Toplam satışlar içinde birinci el konut satışlarındaki düşüşe rağmen, devam eden projelerde, birinci el konutlarda önemli fiyat tavizleri verildiği görülmektedir. Aynı zamanda, ikinci el konut piyasasında da fiyatlarında bir yapışkanlık olduğu gözlemlenmektedir. Bireyler, fiyatlarını düşürmekte çekimser davranırken iş adamı kimliğine sahip kişiler, gelecekteki inşaat malzeme enflasyonu ve muhtemel fiyat artışlarını dikkate alarak, iskonto oranlarını artırıp elindeki mülkleri hızlı bir şekilde likidite etmeye çalışmaktadır.

Yabancılara konut satışı ne durumda?

Yabancılara satışlarda yavaş yavaş sıkılaştırma politikaları var. Örneğin, ikamet için gerekli gayrimenkul değeri 75.000 dolardan 200.000 dolara çıkarılmıştı. Şimdi vatandaşlık için 400.000 doların yılbaşı itibariyle 600.000 dolara çıkarılacağı konuşuluyor.
Aralık 2023'ün son haftalarında yapılan bir düzenlemeyle de vatandaşlık edinmek için alınacak gayrimenkullerden arsa ve araziler çıkartıldı. Yani arsa ve arazi alarak vatandaşlık edinemez. Kat irtifakı, kat mülkiyeti kurulmuş ya da üzerinde yapı olan arsa ve arazileri alabilecekler.
İnşaat maliyetlerinde TÜİK’in açıkladığı verilerde %66 bir artış var. Bunun malzeme ayağında % 52'lik bir enflasyon söz konusu ama işçilikte artış var.
Sıkı para politikaları kredi koşullarında sıkılaşma konut sektörü üzerinde baskısını devam ettiriyor. 2024 yılı için ilk 6 ayında yine bu baskı devam edecek fiyatlarda durulma veya kısmen enflasyonun gerisinde kalma olgusuyla karşılaşacağız.

RUUF ile ev almak için en iyi zaman

Ev almak için en iyi zaman hayalinizdeki evi bulduğunuzda ve RUUF ile satın alma seçeneğine karar verdiğinizde başlar. RUUF’un "0" peşinat ile Parça Parça Sahiplik Sistemi avantajlarından faydalanmak ve bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için bekleme listesine kaydolabilirsiniz. Hemen şimdi hayalinizdeki eve sahip olabilmeniz için ilk adımı atın. Bize ilettiğiniz gelir bilgilerinizi ve konut tercihinizi değerlendirerek size uygun ödeme planıyla RUUF ile konut edinme sürecinizi başlatalım.
Bu içeriğimizde ev alma sürecindeki zamanlamayı sizin için kolaylaştırmaya çalıştık. Haydi hemen başvurunuzu yapın! RUUF’un "0" peşinat ve 15 yıla varan vade seçenekleri ile hayatın tadını doyasıya çıkarın.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.