01.08.2023
5dk okuma

Gurbetçilerin Türkiye'den Ev Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler

Gurbetçilerin Türkiye'den Ev Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler
Yurtdışında yaşıyor ama Türkiye’den ev almak istiyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! İçeriğimizde gurbetçi olarak Türkiye’den ev almak istediğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğine yer vereceğiz.
Bir gurbetçi olarak Türkiye'den ev satın almak istiyorsanız, ilk karar verilmesi gereken nokta neye yatırım yapmak istediğinizi bilmek olmalıdır. Bunu bilmek, evinizi nereden satın alacağınıza ve ne tür bir mülk arayacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır.
Bu sorunun ikinci aşaması, kendinize Türkiye'nin hangi bölgesinde yaşadığınızı gördüğünüzü sormanızı sağlayacak; yeşillikler içerisinde kırsal, sessiz bir alan mı? Yoksa çok katlı manzaralar, görülecek yerler ve yapılacak şeylerle dolu yoğun, hareketli bir şehir hayatı mı? Kira geliri için yatırım yapmayı umuyorsanız daha yüksek kira talep eden veya hedef kitlenizi bulmayı umduğunuz alanlara bakmalısınız.
RUUF, sizi tercihlerinize uygun doğru mülke yönlendirmeye yardımcı olabilir. Ülkenin şehirleri ve bölgeleri hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olamayabileceğinizi ve bu nedenle konutlara ait istatistikleri, bölgesel avantajları ve dezavantajları kestirebilemeyeceğinizi anlıyoruz. İyi bir tavsiyeye, rehberliğe ve güvenceye ihtiyacınız varsa sizin için buradayız.

Bölgenin Ev Satın Alma Amacınıza Uygunluğunu Belirlemek

Konum, hangi mülkü satın alacağınıza karar vermede hayati bir rol oynar. Alışveriş merkezleri, sağlık klinikleri, toplu taşıma, okul gibi ihtiyaç duyulan olanaklarla birlikte çevre dikkate alınacak ve evin değerine katkıda bulunacaktır.
Türkiye din, milliyet, etnik köken ve geçmişe bakılmaksızın hayatın her kesiminden insanlar için güvenli ve huzurlu bir ortam sunmaktadır. Türkiye çok kültürlüdür ve herkese karşı çok misafirperverdir. Ancak, gurbetçilerin ne istediklerini bilmeleri ve ihtiyaçlarına en uygun alanı bulmaları için önceliklendirmeleri çok önemlidir. Eğitim ve sağlık ihtiyaçlarınız kadar sosyal ihtiyaçlarınızı da düşünmelisiniz.

Yatırım Fırsatı Arıyorsanız Kira Getirisinin Düşünülmesi

Başlangıç sermayenizin büyümesiyle birlikte yatırım getirisi, herhangi bir yatırımcıyı kararlarında motive eden çok önemli iki faktördür. İstanbul, gayrimenkul için Türkiye'nin en uygun bölgelerinden biri olduğunu akılda tutarak yatırım yapmak için harika bir şehirdir. Bu nedenle, doğru mülkü seçmek çok önemli hale geliyor. İstanbul'da satılık evler incelenerek kira getirileri öngörülebilir.

(Gerekliyse) Oturma İzni Alma

Gurbetçiler ya da Türkiye’de yaşamak isteyen yabancılar, Türkiye’den ev alarak oturma iznine de başvuruda bulunabiliyorlar. Bu nedenle bir konut satın alırken bunu da biliyor olmak belki sizin için iyi bir fırsat da olabilir.

Müteahhit Firmasının Araştırılması

Henüz inşasına başlanmamış olan dairelerde müteahhit firmanın daha önceki benzer işlerdeki başarısına bakmak çok faydalı olur. Beğenilen daire ile satın alınan dairenin aynı daire olup olmadığı belediyeden kontrol edilmelidir. İnşaat tamamlanmadıysa kesinlikle kat irtifak tapusu alın.
Sadece kat irtifak tapusu almak yetmez. Daireyi satan kişiyle ayrıca sözleşme yapın. Sözleşmeyle dairenin teslim tarihini, hangi malzemelerin kullanılacağını, teslim tarihi geciktiğinde satıcının size ödeyeceği cezai şartı belirleyin. Yapacağınız sözleşmeye mutlaka kat irtifakının, kat mülkiyetine çevrilmesi şartını ekleyin.
Alacağınız daire inşaat halinde değilse kat mülkiyeti olup olmadığına dikkat edin. Kat mülkiyetine sahipse iskânı da var demektir. Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek gayrimenkule ait tapu kütüğündeki kayıtlar incelenmelidir.
Bu incelemede,
  • Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu,
  • Gayrimenkule ilişkin hisse oranları,
  • Gayrimenkul üzerinde irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığı,
  • Kat irtifakının olup olmadığı, kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı,
  • Almak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı,
  • Satışa engel bir karar bulunup bulunmadığı,
  • Yüz ölçümü,
  • İpotekli olup olmadığı,
  • Arsa sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri, öğrenilmelidir.
  • Gayrimenkulün Yönetim Planı,
  • Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek ilgili İmar Müdürlüğü'nden satın alınacak yerin mevcut kayıtları incelenmelidir.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ve yabancı uyruklu vatandaşlara Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmaları durumunda uygulanan katma değer vergisi muafiyeti aynıdır.
Katma değer vergisi indiriminde aranan şartlar;
  • 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren satılan konutlar için geçerlidir.
  • İş yeri veya konutun ilk kez teslim edilmesi şartı gerekir.
  • Konut için ödenecek bedelin döviz olarak yurt dışından getirilmesi gerekmektedir.
  • İndirimden yurt dışında yaşayan Türkler de yararlanabilir. Bunun için Türk vatandaşının 6 aydan daha uzun süredir yurt dışında çalışma veya oturma izni olması şartı aranmaktadır.
  • 1 yıl boyunca gayrimenkulü satmama şartı aranmaktadır. Aksi takdirde alınmayan katma değer vergisi, cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
Çoğu kişi Türkiye'de çok az seçenek olduğunu düşünüyor, ancak seçenek ve çeşitlilik bol. Bir mülk satın almak söz konusu olduğunda, özellikle gelecekte oturmayı düşündüğünüz bir ev ise çok fazla seçenek inceleyebilirsiniz. Sahibinden ya da müteahhitten ev alacağınızda biraz daha zamana ihtiyacınız olduğunu söylemekten ve daha fazla seçenek görmekten çekinmeyin.
Türkiye'de gayrimenkul satın almadan önce bunları bilmek önemlidir, çünkü her bölge farklılık gösterecektir. Devam eden bir projeyi seçtiyseniz daireleri, site alanını ve planlanan tesislerin nerede yer alacağını, ne kadar uzakta olduğunu görün ve gözlemleyin.

İyi Bir Temsilci Bulmak

Türkiye’ye gelmeden bir konut satın almak istiyorsanız ve tereddütleriniz varsa RUUF gibi alanında deneyimli bir ekip ile görüşmek size büyük avantaj sağlar. Böylece prosedürlerde boğulmaz ve kendiniz için en uygun olan yatırım aracı olan yeni konutunuza kavuşursunuz. Güvenilir bir temsilci bulmak tüm ev satın alma sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz için de artık Türkiye’de avantajlı koşullarla ev sahibi olmak mümkün. Çünkü onlar için konut finansmanına ulaşılabilirliğini kolaylaştıran gurbetçi mortgage bulunuyor. Daha avantajlı bir ödeme seçeneği ve kolaylık arayışındaysanız RUUF ile tanışmalısınız.
RUUF, hayalinizdeki evi sizin için satın alır, siz ise hiçbir peşinat ödeme zorunluluğu olmadan bu eve sahip olmaya başlarsınız. RUUF, evi sizin başvurunuz sırasında satın alır, evin anahtarlarını size teslim eder ve sonrasında ise size düşen kira öder gibi parça parça evinize sahip olmaktır. Evin %100'üne sahip olduğunuz gün tapunun da tek sahibi olursunuz! Sen de hemen ücretsiz başvurunu yap, Türkiye'den ev sahibi olma hayallerini erteleme!
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.