02.01.2024
4dk okuma

Emlak Beyannamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Emlak Beyannamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
"Emlak beyannamesi nedir, ne zaman verilir?", "Tapu beyannamesi için gerekli evraklar ve tapu beyannamesi ne zaman yapılmalıdır?" hakkında tüm merak edilenleri bu içeriğimizde detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Böylece emlak beyannamesinde bulunmanız gerektiğinde size rehber niteliğindeki bu içeriğimiz sayesinde işlerinizi çok daha kolay halledebilirsiniz.

Emlak beyannamesi nedir?

Kişilerin veya kuruluşların sahip oldukları gayrimenkulleri bağlı bulundukları belediyelere bildirme işlemine emlak beyannamesi denir.
Taşınmazınız arsa veya konut hangisi olursa olsun yetkili birimlere bildirmek zorundasınız. Sahip olduğunuz tüm gayrimenkuller için ayrı ayrı beyanname de bulunmanız gerektiğini de belirtmek isteriz. Çünkü her biri için vergilendirmeler farklıdır.
Herhangi bir ceza ödemesiyle karşı karşıya kalmamanız için emlak beyannamesinin ne zaman verilmesi gerektiğinden de ayrıca bahsedeceğiz.

Emlak beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmaza ait tapu alındıktan sonra bir yıl içerisinde senenin son gününe kadar emlak beyanında bulunulması gerekir.
Kişiler veya kurumlar aynı yıl içerisinde birden fazla konut sahibi olma durumunda bulunsalar bile her yeni taşınmaz için ayrı beyanda bulunmalıdırlar. Tek bir beyanın yeterli olmadığını vurgulamakta fayda var.

Tapu beyanı nasıl yapılır?

İki şekilde tapu beyanında bulunabilirsiniz:
  • Evraklarla birlikte taşınmazın bağlı olduğu belediyeler yoluyla,
  • e-Devlet üzerinden.

Belediyeler üzerinden emlak beyannamesi

Mülkiyete ait tapu edinildikten sonra, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidip emlak servisi bölümüne gereken evrakların verilmesi yoluyla emlak beyanınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak Beyannamesi Örneği

Emlak beyannamesi örneğini indirmek için linke tıklayabilirsiniz.
Emlak Beyannamesi Örneği

Tapu beyannamesi için gerekli evraklar

Belediye üzerinden tapu beyannamesinde bulunmak istediğinizde yanınıza almanız gereken evraklar:
  • Emlak bildirim formu
  • Tapu fotokopisi
  • Yapı ruhsatı
  • Adres ve telefon bilgisi
  • Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İskân fotokopisi
Ayrıca tapu işlemleri için gerekli belgelere diğer blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden tapu beyanı

Tapu beyanını çok daha kolay ve hızlı yapmak için taşınmaz beyan sayfasını ziyaret ederek, T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra işlemleri tamamlamanız yeterli.
e-Devlet üzerinden emlak beyannamesi vermek için adımlar:
• Taşınmaz Beyan Listesi • Taşınmaz Tip Seçimi • Yeni Beyan Ekleme • Yeni Beyan Listesi • Cep Telefonu Ekleme • Sonuç Ekranı

Emlak beyannamesi cezası kimlere uygulanır?

Zamanında emlak beyanı yapılmamış veya süre aşımı nedeniyle geç verilmiş emlak beyannameleri karşılığında mutlaka cezai işlem uygulanır. İlk önce beyan edilmesi gereken taşınmazın gelir tutarı üzerinden bir hesaplama yapılır. Vergiye konu rakamının bir katı kadar ceza, mülk sahibine ibraz edilir. Cezaya ek olarak aylık yüzde 1,4 oranında gecikme faizi de hesaplanarak ortaya çıkan tutara eklenir.
Ayrıca emlak beyannamesinde konut değerini düşük gösteren kişilere de ceza uygulanır. Konut satışı sırasında verginin düşük çıkması amacıyla emlak değerini düşük gösteren kişiler, emlak beyannamesinde usulsüzlüğe yol açar. Konut, değer olarak gerçek değerinin altında göründüğündeyse emlak gelir vergisi de düşük oranda çıkar. Bu durum tespit edildiğinde cezai yaptırımlar kaçınılmazdır.

Emlak beyannamesi geçerlilik süresi

Emlak beyannamesinin tapu müdürlüklerinde işleme alınabilmesi için, taşınmazın satın alındığı yıla ait olması gerekiyor.
  • Emlak beyannamesi geçerlilik süresi ile ilgili tanınan süreyi örneklemek gerekirse şöyle özetlenebilir: Emlak beyannamesinin 2024 yılı için son günü 31 Aralık 2024'tür.
  • Satın alınan gayrimenkul natamam konut kategorisinde ise emlak beyannamesi vermek için inşaatın bitmesi ve ardından tapunun alınması beklenmelidir. Tapusu olmayan bir taşınmaz için beyanda bulunulamaz.
  • Yılın son çeyreğinde gayrimenkul satın alanlar için ise emlak beyanı süreci, satın alma işleminin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde emlak vergisi bildiriminin yapılması gerekiyor.

Miras kalan gayrimenkul için emlak beyannamesi verilir mi?

Ölümlerde veraset ilamı ile beraber 3 ay içerisinde varislerin emlak beyannamesi vermesi gerekiyor. 1983 yılından önce veraset yoluyla kalan gayrimenkuller rayiç bedelle beyan ediliyor. 1983 yılından sonra ise değişikliğe gidilmiştir. Vefat yılına ait emlak gelir vergisine esas olan değere göre beyan ediliyor.
Mirasçı kişi ya da kişilerin ilk olarak miras kalan gayrimenkulü üstlerine alması için gayrimenkulün bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması bekleniyor. İntikal ve veraset beyannamesi bu başvuruyla veriliyor. Şayet başvuruda bulunulmazsa vergi cezası ve gecikme faizi uygulaması yapılıyor. Örneğin bir ev veraset veya ivazsız intikal yoluyla kalmışsa yasal mirasçılar, miras kalan ev için vergi ödemekle yükümlü oluyor. Bu vergiye veraset ve intikal vergisi denir.

Emlak beyannamesi her yıl verilir mi?

Emlak beyanı 1 kez yapılır. Eğer satışı gerçekleşirse yeni alıcı tarafından tekrar emlak beyanı yapılması gerekir.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.