28.05.2024
3dk okuma

Aynı Anda İki Konut Kredisi Alınabilir mi?

Aynı Anda İki Konut Kredisi Alınabilir mi?
Kredi notu yüksekliği ve mevcut kredi ödemelerinde herhangi bir gecikme olmaması durumunda aynı anda iki konut kredisi alınabilir. Belgelenebilir gelirin istenilen her iki krediyi de ödeyebilmesi beklenir.
Bankalar, kredi başvurunuzu değerlendirirken toplam borcunuzun gelirinize oranla makul seviyelerde kalmasına özen gösterir. Kişinin mevcut borçları veya finansal geçmişinde ödenmemiş borçlar varsa, banka ikinci konut kredisini vermeme hakkına sahiptir. Bankanın kredi verme kararını faiz oranları ve piyasa koşulları da etkiler.

İkinci Konut Kredisi İçin Banka Koşulları

İkinci bir konut kredisi için ilk kredinin alındığı mülkten farklı bir gayrimenkul satın almayı planlıyor olmanız beklenir. Her kredi için farklı bir konut alınmalıdır.
İkinci konut kredisi için gerekli koşullar:
  • Her kredinin farklı bir konut için alınıyor olması,
  • Yüksek kredi notuna sahip olma,
  • Gelirin her iki konut kredisini de karşılayabilecek seviyede olması,
  • Yeterli gelir şartını karşılama,
  • Finansal istikrar koşulunu sağlama,
  • Belgelenebilir gelire sahip olma.
Kredi limitiniz, yetersiz gelire sahip olma ve piyasadaki belirsizlikler ise bankaların konut kredisi vermeme sebepleri arasındadır.
Peşinatsız Ev Sahibi Ol & Hemen Teslim Al
RUUF ile istediğiniz eve peşinat ödemeden sahip olun, içinde hemen oturmaya başlayın.
Hemen Başvur

Farklı Konutlar İçin Kredi Alma

İkinci konut kredisinden faydalanılarak ev satın almak istendiğinde ilk kredinin alındığı mülkten farklı bir gayrimenkul için kullanılmalıdır. Yani aynı konut için iki ayrı kredi almak mümkün değildir.
Kredi tutarı, evin değerinin %22.5’i olarak baz alınır. Değeri 5 milyon TL ve altında olan konutlar için, kredi kullanım limiti %90 olarak belirlenmiştir. İkinci konut için kredi tutarları %75 şeklinde kabul edilmiştir. Köylerdeki ve mahalleye dönüşen yerlerdeki konutlar dikkate alınmaz. Hisseli tapu sahibi olanlar hariç, yüzde 50 ve daha az hissesi olanların başvurusu değerlendirilmez.

Yüksek Kredi Notuna Sahip Olma

Yüksek kredi notuna sahip olmak kredi riskinin düşüklüğünü gösterirken düşük kredi notu ise riskin yüksek olduğuna işaret eder. Kredi notu, kredi başvurularının onaylanması veya reddedilmesi, kredi faiz oranlarının ve limitlerinin belirlenmesinde etkilidir.
Yüksek kredi notunun değeri; finansal piyasalarda güvenilir olmayı ifade eder. Konut kredisi için kredi puanınızı yükselterek daha uygun koşullarla kredi alabilirsiniz.
Düşük kredi notu ise yüksek faiz oranlarına maruz kalmayı gerektireceği gibi kredi başvurularının reddedilmesine de yol açar.

Yeterli Gelir Şartını Karşılama

Bankalar, başvuru sahibinin krediyi geri ödeme kapasitesini anlamak için gelirini değerlendirirler. Gelir düzeyi, borcu geri ödeyebilecek durumda olduğunu gösterir. Yeterli gelirin olmaması durumunda, kredi başvurusu reddedilebileceği gibi düşük bir kredi limiti daha yüksek faiz oranlarıyla sunulabilir.
Konut kredisi almak için yeterli gelir şartı, kredi başvurusunda bulunan kişilerin gelir kaynaklarını belgelemesini ifade eder. Banka hesap özetleri, gelir vergisi beyannameleri, ve maaş bordroları gibi belgelerdir.

Finansal İstikrar Koşulunu Sağlama

Finansal istikrar, mali durumun tutarlı ve sürdürülebilir olduğunu ifade eder. Gelirin giderleri karşılaması, borçların zamanında düzenli biçimde ödendiğini gösterir. Finansal istikrar, beklenmedik mali zorluklarla başa çıkma yeteneğini artırır. Finansal istikrarın sağlanmasında borçları yönetmek, düzenli gelir ve gider takibi yapmak yer alır.

Belgelenebilir Gelire Sahip Olma

Maaş, kira geliri, yatırım geliri gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirin belgelenebilir olması gerekir. Bankalar, kredi başvurusu sırasında kişiden belgelenebilir gelirlerini talep ederler.
Belgelenebilir gelir, resmi gelir belgeleri aracılığıyla sağlanır. Maaş bordroları, gelir vergisi beyannameleri, banka hesap özetleri, serbest meslek çalışanlar için iş gelir beyannameleri vb. belgeleri içerir. Bazen gelirin kanıtlanması için ek belgeler de talep edilebilir.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.