Konut Kredisi Almak İçin Gelir Şartı
Konut kredisi almak isteyen bireylerin, bankalar tarafından belirlenmiş bir gelir şartını karşılamaları gerekir. Konut kredisi, uzun vadede ödenmesi gereken bir borç olduğundan bankalar bu krediyi alacak olan kişinin ödeme gücüne dair bazı kriterler belirler.
Bankalar genellikle konut kredisi başvurusu yapan kişilerin aylık net gelirlerinin belli bir oranda olması gerektiğini belirtirler. Bu oran bankadan bankaya değişiklik gösterse de genellikle %30 ile %40 arasında değişmektedir. Bu demektir ki kişinin aylık net gelirinin bankanın belirlediği oranların üzerinde olması halinde, konut kredisi alabilme şansı daha yüksek olacaktır.
Ancak bu oranları sadece bir referans olarak değerlendiriniz. Bankaların kredi verirken dikkate aldığı başka faktörler de var.
Hane geliri ne kadar olmalı?
Hane geliri konut kredisi almak için önemli bir faktördür. Bankaların belirlediği gelir şartları genellikle bireysel başvurular için belirlenir.
Konut krediniz değerlendirilirken evli olan kişiler için hane geliri baz alınır. Hane geliri, evli çiftlerin aylık toplam gelirleri olarak tanımlanır. Bu nedenle, konut kredisi başvurusunda bulunacak olan evli çiftlerin hane geliri, belirlenmiş olan aylık net gelir oranının üzerinde olmalıdır.
Örneğin, bir bankanın belirlemiş olduğu aylık net gelir oranı %30 ise ve evli çiftin aylık toplam geliri 20.000 TL ise bu çiftin aylık konut kredisi ödemesi bankanın belirlediği %30 oranına göre 6.000 TL'yi geçmemelidir.
Bankaların konut kredisi başvurularında dikkate aldıkları diğer faktörler; bireyin kredi notu, kredi geçmişi, iş durumu ve diğer finansal durumları yer almaktadır.
RUUF ile hayalindeki eve sahip ol
RUUF ile istediğin eve bütçene uygun ödeme seçenekleriyle sahip ol, içinde hemen oturmaya başla.
Hemen Başvur Orta gelirliye sağlanan 0.69 oranlı konut kredisi için gelir şartı
Orta gelirliye sağlanan 0.69 oranlı konut kredisi için gelir şartı, bankalardan bankaya değişiklik göstermekle birlikte genellikle asgari ücretin üzerinde bir hane geliri gerektirmektedir. Bankalar, kredi başvurusunda bulunan kişilerin kredi geri ödeme kapasitelerini belirlemek için gelir durumlarını inceleyerek kredi verip vermemeye karar verirler. Bu nedenle, orta gelirli bir kişinin konut kredisi başvurusunda bulunabilmesi için belirli bir hane gelirine sahip olması gerekmektedir.
Örneğin; bir banka orta gelirliye %0.69 oranlı konut kredisi sunuyorsa bu krediden yararlanabilmek için belirli bir gelir şartı koymuştur. Bu banka, örneğin en az 30 bin TL net hane geliri olan kişilere kredi veriyor olabilir. Böyle bir durumda, bu bankaya başvurmak isteyen kişi ya tek başına bu gelir şartını karşılamalı ya da eşinin gelirini de dahil ederek bu şartı karşılayabilmelidir.
Ek gelirler
Ek gelirler, birçok insanın finansal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Özellikle, düşük gelirli ya da tek bir gelir kaynağına sahip olan kişilerin ek gelir kaynakları yaratmaları önemlidir.
Ek gelirlerin krediye etkisi kişinin kredi başvurusunda bulunduğu bankanın politikalarına ve değerlendirme kriterlerine bağlı olarak değişebilir.
Bazı bankalarda ek gelirler, kişinin krediye uygunluk durumunu artırabilir ve daha yüksek kredi limitleri veya daha düşük faiz oranları gibi avantajlar sağlayabilir.
Bazı bankalar ise ek gelirleri kredi başvurusunda dikkate almaz ve sadece düzenli bir gelir kaynağına sahip olan kişilerin kredi başvurularını kabul eder.
Örneğin; kişi düzenli bir işte çalışıyor. Ayrıca e-ticaret sitesi üzerinden de satış yapıyor ve ek bir gelir sağlıyorsa kredi başvurusunda bulunduğunda ek geliri krediye uygunluğunu artırabilir.
Peşinat ve Gelirin Konut Kredisi Taksitlerine Oranı
Konut kredisi almak isteyenlerin dikkate alması gereken önemli faktörlerden biri peşinat tutarıdır. Genellikle bankalar, konut kredisi taleplerinde müşterilerden %20-30 oranında peşinat talep etmektedirler.
Bunun nedeni, yüksek peşinat ödemesi yapmanın, kredi riskini azaltması ve borçlu tarafından ödenecek olan taksitlerin miktarını azaltmasıdır. Yani yüksek peşinat tutarı, kredi borcunu ödeme sürecinde daha az taksit ödenmesine olanak sağlar.
Peşinatın yanı sıra krediye başvuranın gelir durumu da kredi onay sürecinde büyük bir rol oynar. Gelirin yüksek olması borçlunun kredi geri ödeme kapasitesini ve bankanın kredi onayı verme olasılığını artırır.
Gelirin yüksek olması ödenecek olan taksit miktarının da yüksek olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, kredi ödeme kapasitesine uygun bir taksit tutarı belirlemek için gelir seviyesi de dikkate alınmalıdır.
Genel olarak aylık gelirin konut kredisi taksit tutarının 3-4 katı olması önerilir.
Sonuç olarak konut kredisi başvurusu yaparken mümkün olduğunca yüksek peşinat ödemek ve gelir durumuna uygun bir taksit tutarı belirlemek önemlidir. Bu, kredi ödeme sürecinde karşılaşabileceğiniz sorunları minimize edecek ve daha sağlıklı bir borç yönetimi stratejisi oluşturmanıza yardımcı olur.
Gelirin belgelenmesi
Gelirin belgelenmesi, çoğu finansal işlem için önemli bir gerekliliktir. Gelir belgesi, gelirin ne kadar olduğunu ve nasıl elde edildiğini doğrulamak için kullanılır. Gelirin kaynağına ve tipine bağlı olarak farklı belgeler kullanılabilir.
Maaşlı bir çalışanın gelirini belgelemesi için, işvereninden alınan maaş bordrosu veya işveren tarafından gönderilen bir onaylı maaş mektubu kullanılabilir.
Serbest meslek sahipleri veya işletme sahipleri gibi kendine ait işi olan kişilerin gelirini belgelemesi için vergi beyannameleri, banka hesap hareketleri, sözleşmeler ve faturalar gibi belgeler kullanılabilir. Gayrimenkul gelirleri için, kira sözleşmeleri ve banka hesap hareketleri gelirin belgelenmesinde kullanılabilir.
Bununla birlikte bazı durumlarda, gelir belgesi sağlamak zor olabilir. Yeni bir işe başlayan bir çalışanın henüz maaş bordrosu alamamış olması veya geçici bir işte çalışan bir kişinin düzenli bir geliri olmaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda, diğer belgeler kullanılabilir.
Örneğin, işe girdikten sonra çalışma belgesi, banka hesap hareketleri veya gelir vergisi beyannamesi gibi belgeler sunulabilir.
RUUF ile ev sahibi olmak için peşinat ve gelir şartı
Konut kredisi almak için genellikle belirli bir gelir şartı vardır. Bu şart, kredi borcunun geri ödenebilirliğini sağlamak için belirlenir. Bankalar, müşterilerinin gelirlerine göre kredi miktarı ve geri ödeme planı belirlerler. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunmadan önce gelir durumunuzu iyi analiz etmeniz ve kredi geri ödeme kapasitenizi hesaplamak için bir bütçe hazırlamanız önemlidir.
RUUF ile bir ev almak istediğinizde gelirinizin %50’sine göre bir finansman sağlanır.
Sahip olmak istediğiniz eve; konut kredisi ile ulaşamıyorsanız peşinat ödemek zorunda kalmadan hemen içinde yaşamaya başlayarak 15 yıla kadar vade imkânıyla sahip olabilirsiniz.