11.07.2024
3dk okuma

Konut Kredisiyle Ev Alıp Kiraya Vermek

Konut Kredisiyle Ev Alıp Kiraya Vermek
Konut kredisiyle ev alıp kiraya vermek, kira geliriniz kredi taksitlerinden yüksekse ve düzenli nakit akışı sağlıyorsa gelir elde etmek açısından mantıklıdır. Ancak, bakım masrafları ve boş kalma riski dikkate alınmalıdır.
Yeni nesil konut finansman türlerinden biri olan RUUF’un Parça Parça Sahiplik Sistemi (PPSS) ile de ev alıp kiraya vermek mümkündür.

Konut Finansmanıyla Ev Alıp Kiraya Vermenin Avantajları

Konut finansmanı; doğrudan finansman yöntemi, ipoteğe bağlı finansman, sözleşmeli finansman, mevduat finansmanı ve RUUF PPSS gibi çeşitli yöntemlerle sağlanabilir. Bu yöntemlerin her biri, kendi içinde farklı avantajlar sunar. Hangi yöntemle konut alınırsa alınsın, önemli olan en uygun ve mantıklı yöntemi seçerek bu avantajlardan faydalanmaktır.
Avantajlar:
  • Gelir Vergisi Avantajı: Kira geliriniz nedeniyle, gelir vergisi ödemezsiniz.
  • Gider İndirimi: Beyannamede bildirilen kira gelirlerinden, "gerçek gider" yöntemi seçildiğinde farklı indirimlerden de faydalanabiliyorsunuz.
  • Faiz İndirimi: Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı düşülebilir. (Gelir Vergisi Kanunu Md. 74/4).
  • Satın alma bedeli İndirimi: Kiraya verilen konutun satın alma bedelinin %5’i, 5 yıl süre ile kira gelirinden düşülebilir. (GVK Md. 74/4)
  • Ödenen kira İndirimi: Kişi, kirada kalıyorsa aldığı kiralardan ödediği konut kirasını da düşebilir. (GVK Md. 74/9)
  • Amortisman İndirimi: Kiraya verilen konutların; amortismanları, emlak vergisi, onarım ve sigorta giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararına istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebilir. (GVK Md.74)

Finansman veya Kredi ile Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı?

Kiraya verilen gayrimenkul zaman içinde değer kazanıyorsa mantıklı bir yatırımdır. Kira çarpanı yüksek iyi bir semtte yer alan bir konut her zaman kazandırır.
Konut kredisi çekip ev almak, nakit ödeme şekliyle ev alma imkânı bulunmayan kullanıcıların tercih ettiği bir yöntemdir.
Çeşitli yönlerden kazançlı bir eylem gibi görünebilir. Faiz ödemelerinin oldukça yüksek olduğu zamanlarda çok fazla rağbet görmezken faiz oranlarının düşük olduğu zamanlarda konut kredisi satışları yükselir. Krediyle ev almak ve onun kirasıyla ödemek, yapılan yatırımın değerinin uzun vadede yüksek kâra dönüşmesini beklemeyi gerektirir.
Bazen de kredi çekerek alınan evlerin hızla değerlenmesi ve satın alma fiyatının çok üstüne çıkması da söz konusu olabilir. Bu durumu uzun vadeli bir yatırım gibi görüyorsanız kâr da elde edebilirsiniz.
Bir örnek üzerinden düşünecek olursak Can tamamına kredi çıkan, kira çarpanı yüksek bir ev bulsun. Örneğin Altunizade’de bir ev bulduğunu düşünelim. Merkezi konumda ve konutun bulunduğu kesimin üst segment olduğunu düşündüğümüzde neden kira getirisi de iyi olmasın?

RUUF ile Ev Alıp Kiraya Verebilir miyim?

RUUF ile aldığınız evi kiraya verebilirsiniz. Ancak bunu evin %100 sahibi olduğunuz zaman yapabilirsiniz. Öncesinde parça parça sahip olursunuz. Birikiminiz ile kira getirisi sahibi olup paranızı da koruma altına almak istiyorsanız yatırım yapıp aylık ödemeler ile birikiminizi koruma altında artırabilirsiniz.
RUUF’un portföyündeki satılık evler, en iyi inşaat firmalarının sunduğu kira getirileri yüksek dairelerdir. Merkezi lokasyonda okul, hastane gibi önemli alanlara yakınlıkları nedeniyle tercih ediliyorlar. Kaç metrekare bir konuta ihtiyacınız var? Evin iç özellikleri ve çevresi nasıl olmalı? Bunlara karar verdikten sonra portföydeki evleri değerlendirebilirsiniz.
Eğer bu listede kendinize uyan bir ev bulamadıysanız aradığınız özellikteki evi bize sunabilirsiniz. Ya da kriterlerinize uyan evi bulur ve satın alma işlemine geçiş yaparız. RUUF ile şeffaf güvenli bir yatırıma adım atabileceğiniz gibi hayallerinizdeki eve de kavuşabilirsiniz. Yarını hayal ederek değil, bugünü yaşayarak mutlu olun! Hemen şimdi başvurun!
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.