18.07.2024
5dk okuma

Konut Kredisi Ödeme Planı Nasıl Oluşturulur?

Konut Kredisi Ödeme Planı Nasıl Oluşturulur?
Konut kredisi ödeme planı, bireylerin konut sahibi olma sürecini destekleyen finansman çözümüdür. Bu plan, düzenli ödemeler yapma imkânı tanırken konut kredisi sözleşmesine uyulması durumunda konutun tamamen kendi mülkiyetlerine geçeceği bir anlaşma içerir.

Ödeme Planı Nasıl Oluşturulur?

Ödeme planı oluşturmak için ilk adım, bireyin finansal getirilerini değerlendirmektir. Gelir, gider ve mevcut borçlar göz önünde bulundurularak uygun ödeme süresi ve miktarı belirlenir. Böylece bireyin konut sahibi olması için gerekli olan ödeme planı oluşturulur.
Aylık gelirin belirlenmesi, sabit giderlerin (kira, fatura, vb.) belirlenmesi ve mevcut borçların değerlendirilmesi bu aşamada önemlidir. Daha sonra konut kredisi için uygun faiz oranı ve vade belirlenir. Elde edilen bilgiler ile kişinin ödeyebileceği aylık taksit miktarı hesaplanır. Hesaplama sırasında faiz oranları, vade süresi ve ana para üzerinden yapılan ödemeler göz önünde bulundurulur. Detaylı programlama süreci, bireyin finansal rahatlığını korurken aynı zamanda konut sahibi olma hedefini gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla dengeli ve kişiselleştirilmiş ödeme planı oluşturmayı içermektedir.
Örneğin kişinin aylık geliri 60.000 TL, sabit giderleri 15.000 TL ve mevcut diğer borçları 10.000TL olsun. Konut kredisi faiz oranı %2,80 ve vade süresi 10 yıl olsun. Aylık net gelir ile sabit gider ve borçları düşülerek bireysel ödeme kapasitesi belirlenir: 60.000 TL - (15.000 TL + 10.000TL) = 35.000 TL. Daha sonra güncel faiz oranı ve vade süresi dikkate alınmadan toplu konut kredisi taksitleri hesaplanır. Örneğin 1.000.000 TL konut kredisi için aylık taksit miktarı yaklaşık olarak 29.057 TL olur.
YılToplam ÖdemeAnapara ÖdemesiFaiz ÖdemesiKalan Bakiye
Yukarıdaki tabloda yer alan “Kalan Bakiye” kredinin toplam maliyetinden, ödenen yıllık “Toplam Ödeme”ler düşülerek bulunan değeri temsil etmektedir.

Taksit Ödemeleri

Taksit ödemeleri, kredi veya borçlu alınan finansal anlaşmanın geri ödeme sürecinde düzenli aralıklarla yapılan ödemeleri ifade eder. Ödemeler, aylık, üç aylık veya yıllık periyotlarla ve anlaşmanın türüne bağlı olarak değişebilir. Özellikle konut kredileri gibi uzun vadeli finansal tutarlılıklarda, taksit ödemeleri geniş zaman dilimine yayılarak borç miktarının düzenli ve sürdürülebilir şekilde opsiyonel olanaklar tanınır. Ödeme planları, faiz oranları, vade koşulları ve kredi miktarları gibi faktörlere dayalı olarak oluşturulur. Taksit ödemeleri, finansal planlama ve bütçelemede önemli rol oynar.
Kredi çekildikten sonra ilk taksit ödemesi genellikle krediyi kullanan kişinin borcu aldığı tarihten itibaren bir ay sonra başlar.
Erken ödeme durumu, kredi sözleşmesinde belirtilen şartlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı kredi anlaşmalarında erken ödeme cezası veya ek maliyetler öngörülebilirken diğer kredilerde erken ödeme avantajları sunulabilir.
Peşinatsız Ev Sahibi Ol & Hemen Teslim Al
RUUF ile istediğiniz eve peşinat ödemeden sahip olun, içinde hemen oturmaya başlayın.
Hemen Başvur

RUUF ile Ev Alırken Ödeme Planı Nasıl Oluşturulur?

RUUF ile ev satın alırken öncelikle kişinin finansal durumu değerlendirilir. Belirlenen kriterlere uygun olarak ödeme planı oluşturulur. Ödeme planında, belirli aralıklarla ödenecek miktarlar ve ödemelerin ne kadar süreyle devam edeceği belirlenir.
Birey, ödemeleri düzenli olarak gerçekleştirdiği takdirde, belirlenen zaman sonunda tüm ödemeleri tamamlamaması halinde, konut tamamen kendisine geçer.
Örneğin, bir aile 1 milyon TL değerinde ev almak istiyor ve RUUF modeli ile finanse etmeyi düşünüyor. Ayrıca ailenin bu aşamada hiç peşinatı da yok. 10 yıllık vade süresinde evin %100’üne RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile sahip olmak istiyor. Bu takdirde başvuran ailenin ilk yıl ödeyeceği aylık taksit miktarı şu şekildedir: 8.333 TL.
YılToplam ÖdemeAnapara ÖdemesiFaiz ÖdemesiKalan Bakiye
Yukarıda yer alan tabloda “Kalan Bakiye” olarak nitelendirilen alan, gelecek 10 yıl boyunca konutun değer artışı varsayılacak meblağ belirlenerek alıcı adayının ödeyeceği toplam ödeme miktarından belirlenmektedir. Bu hesaplamadaki konutun değer artışını belirleyen faktörler (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geçmiş ve gelecek verilerinden) geçmiş 11 yılın Konut Fiyat Endeksi ile yine geçmiş son 11 yılın Enflasyon değişimi arasındaki fark + Piyasa Katılımcıları Anketi verilerinde gelecek 5 yılın enflasyon beklentileri baz alınarak belirlenmektedir. Gelecek yıllara ait konut fiyatı burada belirtilen değerlerden aşağı veya yukarı yönde farklılık gösterebilir. Bu tablo sadece fikir vermek amacıyla sunulmaktadır, her hangi bir bağlayıcılığı yoktur.
RUUF, konut kredilerine kıyasla pek çok olumlu yana sahiptir.
Esnek Ödeme Planları: RUUF, bireylere finansal durumlarına uygun esnek ödeme planları sunar. Bireylerin gelir düzeylerine ve değişen ihtiyaçlarına göre ödeme planlarını özelleştirmelerine olanak tanır. Faizsiz Ödemeler: Bireylerin faiz maliyetinden kaçınmalarına ve sadece temel borcu ödemelerine odaklanmalarına olanak tanır.
Riskten Kaçınma: Konut kredileri, faiz oranlarındaki dalgalanmalara ve piyasa risklerine tabidir. RUUF ise bu tür risklere karşı bir koruma sağlar. Gelir tabanlı ödeme modeline dayanır.
Adil ve Sürdürülebilir Finansman: Kişilerin ödemelerini finansal durumlarına uygun şekilde yönetmelerine ve borçlarını sürdürülebilir biçimde geri ödemelerine olanak tanır.
Kira Öder Gibi Sahiplik: RUUF ev sahipliği sürecini kolaylaştırmak için konut kredilerine kıyasla daha esnek bir seçenek sunar. Ev sahibi adayları, tek seferde yüksek bir bedel ödemek yerine, aylık taksitlerle kira öder gibi ev sahibi olabilirler.
Peşinatsız Sahiplik: RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile peşinatsız hemen teslim ev sahibi olmak mümkündür. Ev sahibi adayları baştan belirli miktarda pay sahipliği almak istedikleri durumda peşinat verebilmektedirler.
Paylaş
Bugün taşının, parça parça sahip olun!
Hemen şimdi kayıt olarak hayalinizdeki eve sahip olmak için ilk adımı atabilir,
bekleme listesinde yerinizi alabilirsiniz.